Gigantul rus „Gazprom” a solicitat unei curți de arbitraj de la Moscova să dispună recuperarea unei datorii de peste 370 de milioane de dolari de la „Moldovagaz” pentru gazul furnizat în 2018. Potrivit fostului consilier prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, ar fi vorba de gazul furnizat malului stâng al Nistrului, care este controlat de autoritățile separatiste de la Tiraspol.

Potrivit presei de la Moscova, reprezentanții „Gazprom” au făcut demersul respectiv la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse încă în luna februarie curent.

Anul trecut, aceeași Curte de Arbitraj a dispus ca „Moldovagaz” să achite în conturile „Gazprom” sute de milioane de dolari pentru gazele furnizate în 2017. Atunci, „Moldovagaz” a menționat că e vorba de datoriile acumulate de consumatorii din stânga Nistrului.

Fostul consilier prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, a confirmat că rușii de la „Gazprom” încearcă în fiecare an să recupereze de la Chișinău datoriile acumulate de către partea stângă a Nistrului. Deși banii nu sunt recuperați, Rusia continuă să livreze gaze pe gratis regimului neconstituțional de la Tiraspol.

„Gazprom se adresează în fiecare an „arbitrajului” comercial de la Moscova împotriva „Moldovagaz” cu un singur scop: să-și închidă repatrierea pentru gazul livrat în regiunea transnistreană. Legea obligă orice companie care a exportat bunuri/servicii să întoarcă banii în țară. Astfel, „Gazprom” se acoperă cu aceste hotărâri de arbitraj pentru gazul livrat pe gratis. Și asta se întâmplă ani la rând”, explică Tofilat.

„Dacă în contractul dintre „Gazprom” și „Moldovagaz” era prevăzut arbitrajul la Stockholm, așa cum este la „Naftogaz” din Ucraina, atunci arbitrii (judecătorii) adresau o întrebare simplă: de ce „Gazprom” continuă să livreze ani la rând gaze fără să primească plata, care-i interesul economic? Evident, „Gazprom” nu are răspuns, pentru că interesul e geopolitic - Kremlinul în așa fel finanțează regimul neconstituțional de la Tiraspol. Să-și asume această datorie, nu avem de gând s-o plătim”, a punctat Tofilat.

Menționăm că SA „Moldovagaz”, companie în care 50% din acțiuni aparțin „Gazprom”-ului din Federația Rusă, 35,33% - Guvernului de la Chișinău și 13,44% - Transnistriei, are o datorie față de furnizorul rus de gaze naturale în sumă de 7,8 miliarde de dolari sau circa 116 miliarde de lei.

Datoriile malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituie 715 milioane de dolari cu tot cu penalități, care revin în principal întreprinderilor termoelectrice.

Sursa: ZiarulNational