Cazul tragic privind înecul unui bărbat pe Nistru a fost discutat astăzi în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control. Delegația R. Moldova a condamnat prezența structurilor separatiste în Zona de Securitate, care au provocat înecul pescarului în Nistru.

„S-a evidențiat, că circumstanțele cazului sunt investigate de organele de urmărire penală în conformitate cu dispozițiile legale. Delegația Republicii Moldova a abordat problema prin prisma actelor de bază ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și a condamnat prezența în Zona de Securitate a structurilor paramilitare neincluse în contingentul Forțelor Mixte de menținere a păcii, precum și acțiunile lor abuzive care au provocat moartea unui om”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de Reintegrare. 

FOTO // Autoritățile separatiste spun că pescarul înecat în Nistru a fost un braconier și se gândesc să deschidă un dosar penal

Exponenții Tiraspolului în CUC s-au opus discuțiilor și luării unei atitudini obiective la acest subiect, iar delegația Chișinăului a făcut apel către delegația Federației Ruse, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisia Unificată de Control pentru a contribui la procesul de retragere a forțelor „grănicerești” introduse ilegal în Zona de Securitate și de asigurare a respectării prevederilor Acordurilor din 1992 și 1998.

În cadrul examinării altor aspecte de pe ordinea de zi, echipa Misiunii OSCE în Moldova a fost suplinită cu încă un reprezentant împuternicit să participe la lucrările Comisiei Unificate de Control, iar delegația Federației Ruse a solicitat înlocuirea unui observator militar.

Pe durata ședinței, nu a fost aprobat nici un raport prezentat de Comandamentul Militar Întrunit, motivul fiind nereflectarea situației veridice create în Zona de Securitate, în special lipsa informațiilor referitoare la posturile instalate ilegal pe perioada pandemiei Covid-19.

Amintim că un bărbat a murit în apele râului Nistru, după ce ar fi fost gonit de către așa-zișii grăniceri din regiunea transnistreană. Tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de ieri, iar Poliția Republicii Molova a fost anunțată despre depistarea cadavrului în jurul orei 15:00, pe malul Nistrului, de către o femeie, care ar fi zis că este angajată a așa-ziselor organe de forță de la Tiraspol și a solicitat să fie anunțate rudele victimei.

Detalii: Moarte pe Nistru // „Grănicerii” separatiști ar fi provocat înecul unui pescar din Ștefan Vodă care a încercat să scape de ei înot

Detalii: Poliția confirmă incidentul de la Ștefan Vodă. Pe acest caz a fost inițiat un proces penal

Citiți și: Moarte pe Nistru // Biroul de reintegrare solicită informații de la Ignatiev și cere predarea corpului neînsuflețit al bărbatului înecat