Astăzi, corpul neînsuflețit al bărbatului care a murit în apele râului Nistru, după ce ar fi fost gonit de către așa-zișii grăniceri din regiunea transnistreană, a fost adus la morga din or. Ștefan-Vodă pentru efectuarea expertizei medico-legale și pentru stabilirea cauzelor reale ale decesului. Despre aceasta anunță Promo-LEX prin intermediul unui comunicat. Totodată, Avocații Asociației Promo-LEX continuă documentarea cazului și vor oferi suport juridic rudelor victimei.

Promo-LEX precizează că, până la această oră, organele  din regiunea transnistreană nu a publicat nici o informație despre cele întâmplate. Totodată, nu pot fi găsite detalii nici pe site-ul așa-numitului minister de interne de la Tiraspol despre circumstanțele incidentului sau despre poziția administrației de facto asupra cazului. Potrivit versiunii așa-numitor grăniceri din stânga Nistrului, victima s-a înecat întâmplător, iar incidentul este calificat drept ”accident în muncă.”

Asociația menționează că, la începutul lunii aprilie, curent, victima, împreună cu alte 4 persoane a fost reținută de așa-numiții grăniceri din regiunea transnistreană, fiind sancționată pentru pretinsa trecere ilegală a liniei administrative.

Astfel, în condițiile în care acest incident ridică semne de întrebare, Promo-LEX solicită implicarea plenară a autorităților constituționale, care, în virtutea obligațiilor pozitive pe care le deține urmează să depună diligență maximă pentru elucidarea circumstanțelor exacte în care a fost produs incidentul. Totodată, asociația solicită reprezentanților formatului de negocieri ”5+2” să ofere maxim suport autorităților Republicii Moldova în acest sens.

Amintim că, ieri, 11 mai, doi locuitori ai s. Răscăieți, rn. Ștefan-Vodă, au mers la pescuit pe râul Nistru, cu o barcă improvizată. În jurul orelor 13-14, în timpul pescuitului, cei doi au fost somați de așa-numiții grăniceri din regiunea transnistreană să tragă barca la mal.

Detalii: Moarte pe Nistru // „Grănicerii” separatiști ar fi provocat înecul unui pescar din Ștefan Vodă care a încercat să scape de ei înot

Potrivit informațiilor din teritoriu, obținute de Asociația Promo-LEX, la momentul producerii incidentului, pe malul stâng al Nistrului se aflau șase așa-numiți grăniceri, doi dintre care erau deja dezbrăcați, fiind pregătiți să sară în apă pentru a reține pescarii.

În acel moment, cei doi pescari, fiind speriați, au sărit din barcă, încercând să ajungă înot pe malul drept al Nistrului. Al doilea pescar, o dată ce a trecut râul, a văzut victima scoasă la mal, fiind înconjurată de pretinșii grăniceri. Fiind speriat, acesta a fugit în sat pentru a anunța rudele victimei.

În seara zilei de 11 mai, reprezentanții așa-numitelor organe de forță a regiunii transnistrene au anunțat Poliția Republicii Moldova despre producerea incidentului și au solicitat să fie luat cadavrul.

Detalii: Poliția confirmă incidentul de la Ștefan Vodă. Pe acest caz a fost inițiat un proces penal

Citiți și: Moarte pe Nistru // Biroul de reintegrare solicită informații de la Ignatiev și cere predarea corpului neînsuflețit al bărbatului înecat