Cele 31.000 de doze de vaccin Sputnik V, din donația de 71.000 de doze, ajunse sâmbătă pe Aeroport, au fost livrate Tiraspolului direct, fără intermedierea Chișinăului. La recepționarea directă a vaccinului au fost prezenți doi pretinși oficiali din Transnistria - așa-numitul ministru de sănătate, Cristina Albul și un adjunct de la „externele” din Tiraspol - Aleksandr Stețiuk. Totodată, la procedura de transmitere a vaccinului a participat un oficial rus, deputatul din Duma de Stat, Artiom Turov. Vaccinul a fost transportat în stânga Nistrului cu un camion cu doi tricolori ai Rusiei.

Menționăm că, anterior, vaccinurile ajungeau în Transnistria prin intermediul Chișinăului, fie vorba de cele ajunse prin platforma Covax sau ca urmare a donației din partea României. Transmiterea către Transnistria se face în mod obișnuit prin intermediul Agenției Naționale de Sănătate Publică, comunicarea cu Tiraspolul este asigurată de Biroul de Reintegrare.

Artiom Turov a spus la Tiraspol că vaccinul rusesc a ajuns în Transnistria datorită implicării personale ale lui Vladimir Putin.

Pe Aeroportul Internațional Chișinău, donația a fost însoțită de către deputatul Dumei de Stat, Victor Seliverstov.

Acesta a vorbit despre relația istorică dintre R. Moldova și Rusia: „Să ne reamintim vremurile formării relațiilor dintre Ecaterina a II-a și prințul Cantemir. Și multe pot fi enumerate. Acestea sunt relații istorice care nu pot fi rupte așa.. una-doua de oamenii care doresc ca Moldova să se dezică de Rusia și Rusia de Moldova. Rusia nu se va dezice niciodată de Moldova. Cetățenii Moldovei trebuie să fie siguri că au un partener fidel, un vecin fidel ", a subliniat deputatul.

Deși inițial s-a anunțat livrarea unui lot de 142 de mii de doze Sputnik V, s-a adeverit ulterior că este vorba despre un lot de 71 de mii de doze - 31 de mii pentru Transnistria și 40 de mii pentru Chișinău.