Reprezentantul special al OSCE pe problema transnistreană, diplomatul austriac Thomas Mayer-Harting a efectuat o vizită la Tiraspol unde a avut o întrevedere cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

Ultimul a declarat că își dorește ca o conferință oficială în format 5+2 să se desfășoare în timpul președinției suedeze la OSCE și punerea în practică a acordurilor încheiate anterior. Krasnoselski s-a plâns că nu există progrese în ceea ce privește acordurile semnate anterior. „Președintele Transnistriei a menționat că nu există niciun progres real. El a constatat cu regret degradarea lucrărilor în format 5+2, subliniind că în anul 2019 nu a fost semnat niciun document, iar 2020 a ajuns în umbra pandemiei coronavirus. Având în vedere că coronavirusul nu s-a retras încă, iar procesele electorale vor continua în anul următor, este necesar să se găsească forme eficiente de interacțiune luând în considerare aceste condiții. El a subliniat disponibilitatea părții transnistrene pentru o discuție de lucru în toate direcțiile și și-a reamintit scrisoarea adresată președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu”, se arată într-un comunicat al pretinsei instituții prezidențiale de la Tiraspol.

Mayer-Harting ar fi vorbit despre inadmisibilitatea ca procesele politice din cadrul statelor participante la formatul 5+2 să influențeze procesul de negocieri în formatul 5+2. Ambasadorul austriac a menționat că evenimentele de la începutul anului 2021 inspiră un anumit optimism în acest domeniu.

La capitolul evoluții pozitive, cei doi au menționat întâlnirile grupurilor de experților de lucru din domeniile de transport și asistență medicală. Cei doi au vorbit despre așa-numita problemă bancară și chestiunea privind circulația rutieră. S-a mai discutat despre înțelegerile privind telecomunicațiile, dosarele penale motivate politic și activitatea economică externă a Transnistriei.

Participanții la o întâlnire destul de lungă au discutat în detaliu o gamă largă de subiecte de interes reciproc. Cele mai multe dintre acestea sunt probleme de pe agenda negocierilor. O atenție sporită este acordată problemelor care rămân de actualitate în sectorul bancar și în domeniul transporturilor cu motor. Au fost discutate în detaliu aspectele legate de necesitatea implementării depline a acordurilor încheiate anterior în domeniul telecomunicațiilor, prin dosare penale motivate politic, precum și cele legate de asigurarea libertății activității economice externe.

Reprezentantul special al OSCE a fost însoțit la Tiraspol de către șeful Misiunii OSCE la Chișinău, Claus Neukirch și de către ambasadorul Suedie în R. Moldova, Anna Lyberg.