Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene explică solicitarea Ambasadei R. Moldova la Kiev de a amâna interdicția pentru vehiculele cu numere transnistrene ilegale, prin faptul că populația din stânga Nistrului nu este informată cu privire la necesitatea de a avea numere neutre pentru a călători peste hotare, iar asta le-ar fi cauzat un șir de probleme.

MAEIE ține să precize, în conformitate cu Legea nr. 170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative (în vigoare de la 1 septembrie 2018), autoritățile de la Chișinău și Kyiv au planificat ca, începând cu data de 15 ianuarie 2021, mijloacele de transport din regiunea transnistreană să poată traversa frontiera de stat a Republicii Moldova, inclusiv cu Ucraina, în condițiile în care dețin plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre, agreate în cadrul procesului de negocieri însoțite cu semnul distinctiv al statului „MD”.

„Cu toate acestea, nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova despre noile reglementări, existând riscul apariției unor inconveniențe majore pentru locuitorii din stânga Nistrului”, se arată în comunicatul MAEIE.

Instituția diplomatică oficială subliniază că în situația dată și având în vedere perioada restrânsă până la data propusă inițial de Republica Moldova pentru punerea în aplicare a noilor reglementări, s-a convenit asupra amânării termenului de aplicare, perioadă în care să se lucreze intens la informarea deținătorilor de mijloace auto din regiunea transnistreană, oferindu-le timp pentru a se conforma noilor cerințe.

Deschide.MD a întrebat MAEIE cine a venit cu inițiativa de a amâna implementarea întrevederii cu privire la circulația peste hotare a vehiculelor din stânga Nistrului exclusiv cu numere neutre, însă nu a primit un răspuns în acest sens.  

Potrivit surselor Zonei de Securitate această amânare ar fi fost coordonată la solicitarea Tiraspolului si negociată prin intermediul Misiunii OSCE în Moldova.

Iar acest subiect ar fi fost discutat pe agendă discuțiilor de la ultima întrevedere între viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch de pe 29.11.2020 și întrevederea cu așa -zisul minstru de externe de la Tiraspol Vitalii Ignatiev de pe 28.12.20.

DOC / Chișinăul cere Kievului favoruri pentru Tiraspol: amânarea restricțiilor pentru circulația vehiculelor cu numere transnistrene ilegale

Igor Munteanu: Demersul MAEIE către Kiev, privind numerele transnistrene, trebuie examinat la Consiliul Suprem de Securitate