Reuniunea de lucru a membrilor Comisiei Unificate de Control, care urma să se desfășoare azi la Bender pentru a examina aspecte actuale privind funcționarea mecanismului de pacificare și situația în Zona de Securitate, nu a avut loc din cauza apariției unui focar de COVID-19 în rândul Comandamentului Militar Întrunit.

În următoarele săptămâni Comisia Unificată de Control va activa în regim de lucru la distanță. Va fi menținută comunicarea permanentă între toate componentele operațiunii de pacificare, inclusiv la nivelul Comandamentului Militar Întrunit și al observatorilor militari, astfel încât să nu fie periclitat regimul Zonei de Securitate stabilit în conformitate cu Acordul moldo-rus din 21 iulie 1992.

Începând cu 8 octombrie curent partea transnistreană blochează deschiderea ședințelor ordinare ale Comisiei Unificate de Control. Exponenții Tiraspolului resping  includerea pe ordinea de zi a unui spectru larg de probleme existente în Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova va continua să promoveze pe agenda Comisiei Unificate de Control luarea unor decizii prin care să fie eliminate posturile de control „grănicerești” ilegale, alte structuri militare decât cele care fac parte din Forțele Mixte de Menținere a Păcii și să fie puși în libertate cetățenii răpiți de structurile neconstituționale în Zona de Securitate.