Deputații Dumei de Stat a Federației Ruse, Artiom Turov și Serghei Cijov, s-au întâlnit cu comandanții și personalul forțelor militare ruse din Transnistria. Oficialii ruși și-au exprimat sprijinul pentru militarii ruși în contextul declarațiilor președintelui ales al Republicii Moldova Maia Sandu despre necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria, transmite presa din regiune. Ghidul deputaților ruși a fost Dmitri Zelenkov, comandantul Grupului Operativ al Trupelor Ruse, dislocat ilegal în Transnistria.

„Misiunea de menținere a păcii pe malul Nistrului este una dintre cele mai de succes din lume. Timp de mai bine de 27 de ani de serviciu al forțelor de menținere a păcii, nu s-a auzit o singură împușcătură, nu a existat nicio încăierare pe acest teritoriu. Aici se păstrează pacea și stabilitatea. Este meritul acelor militari din Federația Rusă care, prin prezența lor, asigură și garantează securitatea în regiune ”, a spus Artiom Turov.

„Discuțiile despre faptul că forțele de menținere a păcii trebuie să părăsească Transnistria sunt, în opinia mea, inconștiente și imprudente. Forțele de menținere a păcii sunt garantul faptului că popoarele multinaționale cu viziuni diferite asupra acelorași lucruri vor trăi în pace în mod garantat. Nicio picătură de sânge nu va fi vărsată, nicio lacrimă nu va curge”, a declarat Serghei Cijov.

Amintim că presa din regiunea transnistreană a prezentat vizita a doi deputați ai Dumei de Stat din Rusia, Artiom Turov și Serghei Cijov, în regiunea separatistă drept o vizită de observare la alegerile neconstituționale din regiune care s-au desfășurat pe 29 noiembrie. Presa din Transnistria  a prezentat aflarea acestor oficiali ruși la alegeri drept o legitimare a scrutinului și că acesta s-ar fi desfășurat în conformitate cu normele legale internaționale și ale regiunii separatiste.

Deschide.MD a cerut o poziție din partea MAEIE cu privire la prezența deputaților ruși în regiunea transnistreană.

Din răspunsul primit aflăm că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost informat pe data de 26 noiembrie curent despre vizita preconizată în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie a unei delegații din cadrul Adunării Federale a Federației Ruse în legătură cu participarea la o conferință internațională. MAEIE a cerut informații suplimentare despre conferința internațională la care urmau să participe deputații ruși, Ambasada Rusă însă nu a răspuns. 

Deschide.MD a cerut o poziție a Biroului pentru Reintegrare față de vizita deputaților ruși în regiune cu scopul observării alegerilor neconstituționale, instituția vizată nu a emis nicio atitudine în acest sens.