Federația Rusă încalcă integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova prin prezența sa militară în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută ieri în cadrul unei conferințe de presă de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Moldova este partenerul NATO și aștept să am o întrevedere cu noul ei președinte, pe care îl felicit cu victoria în alegeri. Vedem cum Rusia încalcă dorința diferitor guverne din vecinătatea Alianței prin desfășurarea de trupe, inclusiv în Georgia, Ucraina și Moldova (în Transnistria). Aceasta reprezintă o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei și este un exemplu al modului în care Rusia încalcă dreptul internațional”, a declarat Stoltenberg, citat de agenția TASS.

Amintim că președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că Rusia trebuie să-și retragă trupele (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pacificare de pe Nistru să fie transformată în una civilă cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE și ONU.

Deși aceasta a fost poziția permanentă a R. Moldova în raport cu prezența rusă în stânga Nistrului, Rusia a reacționat foarte bolnăvicios la declarațiile Maiei Sandu. Kremlinul a declarat că o schimbare a status quo-ului în Transnistria va conduce la destabilizarea situației, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat-o pe Maia Sandu de iresponsabilitate.