Președintele ales, Maia Sandu, a explicat în cadrul dialogului cu presa că prezența militară rusă pe teritoriul R. Moldova se împarte în două componente. Prima este Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova și a două componentă este reprezentată de „trupele ruse de menținere a păcii”, care se află pe teritoriul nostru în baza Acordului senat în 1992 între Chișinău și Moscova.

Sandu a subliniat că Rusia trebuie să retragă GOTR-ul din R. Moldova, dar și munițiile de la Cobasna.

„Atunci când vorbim de prezența militară rusă pe teritoriul R. Moldova, trebuie să spunem că există două părți. Prima este Grupul Operativ al forțelor armate (GOTR) și în privința acestor trupe nu există și nu a existat acordul părții R. Moldova în raport cu prezența acestui Grup Operativ și poziția statului moldovenesc este că aceste trupe trebuie să se retragă și că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzesc trebuie retrase de pe teritoriul R. Moldova. Aceasta este poziția statului R. Moldova”, a menționat Sandu.

Aceasta a mai declarat că misiunea de pacificare de la Nistru trebuie transformată în una civilă.

 „A doua parte este misiunea de pacificare. Pe această misiune de pacificare există un Acord din 1992 semnat între R. Moldova și Federația Rusă. Dar pentru că nu există pericolul unor acțiuni militare de mai mult vreme, partea R. Moldova spune că această misiune trebuie să fie transformată într-o misiune civilă sub egida OSCE. Repet, aceasta este poziția R. Moldova de mai mult vreme. Este poziția pe care eu o reiterez”, a declarat Maia Sandu.

Ținem să precizăm că pacificatorii ruși se află pe teritoriul R. Moldova în baza Acordului semnat în 1992 de Chișinău și Moscova.