Tiraspolul este nemulțumit de lipsa unei reacții oficiale din partea Chișinăului urmare a solicitării expediate Biroului de Reintegrare prin care s-a cerut asigurarea liberei circulații pentru așa-zișii cetățeni transnistreni în ziua pretinselor alegeri din stânga Nistrului. Reprezentantul Tiraspolului în procesul de negocieri, Vitali Ignatiev, a expediat o solicitare pe numele viceprim-ministrului pentru Reintegrare Olga Cebotari în care a cerut să permită trecerea urnelor mobile în satele din Zona de Securitate ce se află ce se află sub administrația autorităților constituționale în ziua așa-numitelor alegeri parlamentare din regiunea separatistă care se vor desfășura pe 29 noiembrie 2020.

„Vă reamintim că, în ajunul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, partea moldovenească s-a adresat de două ori Transnistriei cu cereri similare, inclusiv asigurarea intrării urnelor mobile. Participanții internaționali la procesul de negociere au cerut, de asemenea, să satisfacă cererea Chișinăului. În ambele cazuri, partea transnistreană a mers în întâmpinarea R. Moldova”, se arată într-o adresare a pretinsului minister de externe din regiune.

Menționăm că Deschide.MD a cerut un comentariu Biroului de Reintegrare pe marginea acestui subiect. Biroul de Reintegrare califică solicitarea Tiraspolului de a aduce urne mobile de vot în opt localități din Zona de Securitate controlate de Chișinău drept una provocatoare. Biroul va informa autoritățile de profil și autoritățile locale cu privire la provocări în acest sens.

„În conformitate cu rigorile existente și competențele stabilite, scrutinele electorale pot fi organizate și desfășurate doar de către autoritățile împuternicite prin lege și acest proces vizează întreg teritoriul țării”, se arată într-un răspuns remis de către Birou.

Biroul reamintește că Chișinăul nu a creat bariere și restricții nemotivate pe perioada pandemică în calea liberei circulații a locuitorilor și a insistat în permanență pe deblocarea trecerii nestingherite in și dinspre localitățile din stânga Nistrului.

„Solicitările de acest gen ale Tiraspolului poartă un caracter provocator în contextul în care vizează cetățenii RM din localitățile aflate sub controlul efectiv al Chișinăului, și respectiv, suntem în situația de a informa autoritățile naționale de profil, inclusiv autoritățile locale vizate, deoarece trezesc multe semne de întrebare asemenea abordări, care nicidecum nu contribuie la sporirea măsurilor de încredere și la realizarea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării”, a punctat Biroul de Reintegrare.