Vicepremierul, Cristina Lesnic a avut o întrevedere oficială în comun cu delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control și Misiunea OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch.

Unul dintre subiecte abordate în cadrul întrevederii a vizat situația posturilor ilegale din Zona de Securitate și impactul acestora asupra liberii circulații, organizarea și desfășurarea scrutinului electoral, dar și infrastructura acestora. Oficialul a mulțumit pentru informația bilunară oferită cu privire la situația posturilor menționate, dar a reiterat că tendința de a transforma posturile mobile în cele staționare nu poate fi acceptată. În același context, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la ultima reuniune a CUC din data de 15 octombrie curent.

Drepturile omului, cazurile individuale și cazurile de răpire a celor patru cetățeni moldoveni de către structurile transnistrene a fost subiectul central al discuțiilor purtate. Chișinăul a subliniat că ultimele cauze din Camenca în perioada 7-8 octombrie curent, au întrecut nu doar liniile roșii, dar au demonstrat că dimensiunea drepturilor omului este cea mai sensibilă din punct de vedere al provocărilor.

Cristina Lesnic a menționat că Tiraspolul a refuzat organizarea sub-Grupului pentru drepturile omului în perioada 15-16 octombrie.

Astfel, Republica Moldova a prezentat poziția sa și lista cazurilor individuale de încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale omului în cadrul reuniunii Consiliul Permanent al OSCE din 15 octombrie, fiind condamnate acțiunile provocatoare și abuzive ale structurilor de forță transnistrene, dar și degradarea situației drepturilor omului din regiunea transnsitreană.

Un alt aspect al discuției a vizat circulația unor categorii de oficiali în scop de muncă, fiind periclitate atribuțiile sale de serviciu.

În context, Biroul politici de reintegrare în comun cu delegația Republicii Moldova în CUC, alte autorități ale statului continuă să depună eforturi pentru remedierea situației celor patru cetățeni afectați de evenimentele produse în Camenca.