Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că  formatul de negocieri pe Transnistria 5+2 u funcționează deocamdată, sugerând că de acest fapt se fac responsabile SUA care vor să submineze totul în spațiul postsovietic după necesitățile lor.

„Noi colaborăm cu ei (americanii) pe Karabah, și putem să colaborăm pe Transnistria, unde funcționează mecanismul 5+2. Sunt două părți - Chișinăul și Tiraspolul, dar și Rusia, Ucraina, SUA, OSCE și UE. Deocamdată, din păcate, acest mecanism de reglementare transnistreană nu funcționează. În primul rând, din cauza a ceea ce am discutat deja. Americanii încearcă să configureze totul după necesitățile lor, și să creeze din Moldova o altă „rană purulentă” în spațiul postsovietic, să nu permită să se realizeze în practică coaliția formată în urmă cu ceva timp dintre Maia Sandu și Igor Dodon și partidul socialiștilor, pentru ca forțele pro-occidentale să obțină o victorie clară”, a declarat Lvarov, în cadrul unui amplu interviu pentru agenția rusească Sputnik.

Amintim că din formatul 5+2 fac parte Chișinăul și Tiraspolul ca părți în negocieri; OSCE, Rusia și Ucraina sunt mediatori, iar SUA și UE sunt observatori. În același timp, Rusia se declară garant în soluționarea transnistreană.

Totodată, SUA nu mai sunt în stare să rezolve problemele de pe agenda internațională de sine stătător. Cu toate acestea, promovează o agendă anti-rusească în statele postsovietice, inclusiv R. Moldova.

„SUA sunt încă cel mai puternic stat, dar această țară nu mai poate să rezolve nicio problemă de pe agenda internațională de sine stătător. E încearcă să facă asta. Este o inerție care se potolește treptat. Ei încearcă să facă asta în primul rând în statele post-sovietice, unde promovează în mod deschis agenda anti-rusească, încearcă să modeleze într-o cheie favorabilă lor procesele de formare în viitor a statelor din Asia Centrală, Ucraina, Transcaucaz și Moldova”.

Lavrov a mai spus că în mai multe state din spațiul postsovietic există probleme interne, „însă cel mai bine acestea s-au observat în Kîrgîzstan și Moldova”.