Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a declarat într-un interviu pentru TASS că Grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană nu se va retrage din R. Moldova, deoarece nu există codiții în acest sens.

Acesta a spus că este prematur ca cei 1.500 de militari ruşi să fie retraşi, în ciuda declaraţiilor unor politicieni moldoveni. Diplomatul a mai spus că retragerea trupelor ruse din R. Moldova o cer politicienii iresponsabili, care urmăresc destabilizarea situației în țară, precum și unele cercuri din afara R. Moldova. 

Vasnetsov a declarat că în Moldova sunt 200.000 de cetăţeni ruşi pe care Federația Rusă nu-i va abandona în niciun caz. 

De asemenea, Vasnețov a ținut să accentueze că unirea R. Moldova cu România și aderarea la NATO și-o doresc o parte nesemnificativă din cetățenii R. Moldova. 

Un alt argument al diplomatului rus a fost faptul că acţiunile împotriva Rusiei, inclusiv închiderea unor mijloace mass-media, au fost paşi copilăreşti realizaţi de puterea subordonată oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Oleg Vasnetsov a adus în atenţie şi interesele celor 500.000 de moldoveni care lucrează în alte state, mulţi în Federaţia Rusă, dar şi relaţiile economice dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă, fără să detalieze cu ce ajută prezenţa militară rusă aceste activităţi.

Militari ruşi sunt dislocaţi în Transnistria de 28 de ani. Conform oficialului rus, militarii din Transnistria facilitează misiunile de menţinere a păcii, dar păzesc şi depozitele cu muniţie şi echipamente învechite de pe teritoriul Transnistriei.