Misiunea OSCE în Moldova își exprima profunda îngrijorare cu privire la anularea inopinată de către partea transnistreana a permiselor pentru locuitorii de pe malul stâng de a călători pe malul drept al R. Moldovei, se arată într-un comunicat al Misiunii OSCE în R. Moldova.

„Acest pas are un impact grav asupra oamenilor și afectează negativ consolidarea încrederii în procesul de reglementare. Avem nevoie de mai multă libertate de mișcare, nu mai puțină”, a declarat șeful Misiunii, Claus Neukirch.

„Deși sunt necesare măsuri de ocrotire a sănătății pentru a preveni răspândirea Covid-19, trebuie să existe un mecanism funcțional care să permită oamenilor să călătorească spre locurile lor de muncă, să aibă acces la asistență medicală și alte nevoi urgente chiar și în timpul pandemiei”, a declarat șeful Misiunii. „Toate punctele de control create în legătură cu măsurile de carantină în Transnistria trebuie desființate, odată ce situația legată de Covid-19 va fi sub control”, a adăugat șeful Misiunii.

ssssssssssssssssssssssssAmintim că, mai multe persoane din regiunea transnistreană au blocat ieri podul ce leagă orașele Râbnița și Rezina protestând astfel față de interdicția de a merge pe malul drept al Nistrului la muncă. În esență, persoanele din stânga Nistrului cer dreptul la libera circulație și de a munci. Pentru aceste deziderate pledează și autoritățile constituționale de la Chișinău.

Astăzi la Tiraspol a fost reținut unul dintre organizatorii mitingului din Râbniță de ieri. Este vorba despre Ghenadi Ciorba, un activist care pledează împotriva actualului regim de la Tiraspol.

Tiraspolul refuză să explice de ce a blocat sute de persoane care se îndreaptau să muncească pe malul drept al Nistrului