La Tiraspol a fost reținut unul dintre organizatorii mitingului din Râbniță de ieri, în cadrul căruia oamenii au cerut dreptul la libera circulație. Este vorba despre Ghenadi Ciorba, un activist care pledează împotriva actualului regim de la Tiraspol.

Presa de la Tiraspol l-a prezentat pe Ciorba ca pe un susținător al fostului lider separatist Evgheni Șevciuk.

La televiziunea centrală a regimului separatist a fost difuzat un reportaj propagandistic în care Republica Moldova este învinuită că ar fi adus infecția COVID-19 în regiunea transnistreană.

Oamenii argumentează în acel reportaj că ei au venit la miting pentru a cere dreptul la libera circulație. Cineva spune că merge la Rezina pentru servicii medicale, altcineva că traversează podul pentru a merge la serviciu. În reportaj apar și persoane care afirmă că ideea de a izola regiunea este una corectă.

Amintim că vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut un briefeng pe tema situației extreme și exceționale regiune transnistreană. Lesnic a cerut Tiraspolului să elimine în mod necondiționat posturile ilegal instalate și să restabilească libera circulație și să se abțină de la represiuni împotriva celor care și-au exprimat nemulțumirile față de acțiunile Tiraspolului în Zona de Securitate. Lesnic s-a referit la cetățenii R. Moldova care locuiesc în regiunea separatistă, dar lucrează la companii de pe malul drept al Nistrului.

Aminitm că mai multe persoane din regiunea transnistreană au blocat podul ce leagă orașele Râbnița și Rezina protestând astfel față de interdicția de a merge pe malul drept al Nistrului la muncă. În esență, persoanele din stânga Nistrului cer dreptul la libera circulație și de a munci. Pentru aceste deziderate pledează și autoritățile constituționale de la Chișinău.