Un cadru militar activ din Federația Rusă a fost instalat de Moscova la conducerea administrației separatiste de la Tiraspol. Este vorba de Vitalii Razgonov, care până în vara anului 2019 a condus Școala militară superioară din Novosibirsk, Federația Rusă, unde sunt pregătiți cercetași militari pentru armata rusă. Deși născut în Bender, nu se cunoaște când anume acesta a revenit în stânga Nistrului. Razgonov a apărut pentru prima dată în public pe 9 mai 2020, împreună cu liderii separatiști de la Tiraspol, în timpul depunerilor de flori cu ocazia așa-zisei zi a victoriei.

Despre noul delegat al Moscovei în cadrul administrației de la Tiraspol a anunțat analistul ucrainean, Artiom Filipenko, care este și asociat al Centrului național de studii strategice (un think tank apropiat de preşedinţia ucraineană). Totodată, despre venirea generalului rus în R. Moldova au anunțat și câteva surse media mai puțin cunoscute. Pretinsa agenție de știri a Transnistriei, Novostipmr, a publicat o serie de fotografii de la evenimentele din 9 mai, unde este surprins și Razgonov, însă sursa nu dă numele celor din poze, o parte fiind decidenți de la Tiraspol deja cunoscuți. 

V. Razgonov depune flori de 9 mai la Tighina (Bender) alături de așa-zisul ministru de interne al Transnistriei Ruslan Mova

Potrivit presei ruse, Razgonov a părăsit funcția de șef al Școlii militare superioare din Novosibirsk în vara anului 2019. Presa a scris atunci că generalul „urmează să ocupe o nouă funcție”, fără să precizeze care e aceasta. În acest context, analistul Filipenko sugerează că Razgonov a fost adus la Tiraspol în august 2019, când în R. Moldova a întreprins o vizită ministrul Apărării din Federația Rusă, Serghei Șoigu. În acea perioadă, Șoigu, împreună cu delegația sa, s-a deplasat și la Tiraspol.

Conform informațiilor apărute în spațiul public, inclusiv pe Telegram, la ora actuală, Razganov ar ocupa funcția de consilier al lui Vadim Krasnoselski și ar fi membru al Consiliului de Securitate al Transnistriei, deși niciun document care ar confirma noile funcții ale militarului rus la Tiraspol nu a fost făcut public.

Recent, Razgonov ar fi inspectat toate unitățile militare din enclava separatistă, de la cele ale trupelor paramilitare transnistrene, până la cele ale Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR).

Potrivit site-ului Școlii militare superioare din Novosibirsk, Vitalii Razgonov s-a născut în Tighina (Bender), în anul 1970. Ulterior, a absolvit mai multe școli militare din Federația Rusă și a participat la misiunea de pacificare din Transnistria.

Ținem să precizăm că din iunie 2019, după instalarea guvernului PSRM-ACUM, militarii ruși, jurnaliștii de la posturile ruse de propagandă, ofițeri ai serviciilor speciale rusești, nu mai sunt întorși înapoi spre Moscova de pe Aeroportul Internațional Chișinău, ci sunt lăsați să circule nestingherit prin R. Moldova, inclusiv prin regiunea separatistă din stânga Nistrului.