De la mijlocul lunii martie, misiunea OSCE în Moldova a înregistrat 18 posturi de control suplimentare instalate de partea transnistreana în legătură cu regimul de carantină și abia astăzi, 20 mai, afirmă într-un comunicat de presă că acesta trebuie eliminate. Declarația a fost făcută de către șeful Misiunii Claus Neukirch în cadrul unui schimb de opinii cu Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Cristina Lesnic cu privire la situația din Zona de Securitate.

„Este extrem de important ca restricțiile impuse din cauza COVID-19 să fie înlăturate odată ce pandemia este ținută sub control, iar posturile de control suplimentare și patrulele dislocate să fie eliminate”, a afirmat Neukirch. El a reamintit că orice modificare a regimului Zonei de Securitate necesită aprobarea prealabilă a Comisiei Unificate de Control.

„Un dialog constructiv direct între părți fără acuzații reciproce este imperativ– salutăm reluarea ședințelor Comisiei Unificate de Control. Reluarea grupurilor de experți cu privire la toate chestiunile de pe agenda actuală fără condiții prealabile este esențială”, a spus Neukirch.

Amintim că sub pretextul restricțiilor privind pandemia COVID-19, separatiștii de la Tiraspol au instalat mai multe posturi ilegale în perioada 16 martie - 19 martie.