Doi experți ai Rospotrebnadzor, Rusia, au ajuns ieri în stânga Nistrului pentru a oferi asistență în lupta cu pandemia COVID-19. Asta se întâmplă în contextul în care Tiraspolul a închis accesul în stânga Nistrului pentru cetățenii RM și Biroul pentru Reintegrare.

Este vorba despre Tatiana Rujențova, șefa departamentului de cercetare clinică din Rospotrebnadzor, și Tatiana Krasnovskaia, șefa sectorială a Institutului rus de cercetare.

Presa din regiunea transnistreană anunță că cei doi au venit urmare a înțelegerii dintre pretinsul premier transnistrean, Aleksandr Martînov, și deputatul Dumei de Stat, Ghenadi Onișcenko. Cei sosiți sunt un șef de cercetări clinice din cadrul Rospotrebnadoz și un alt șef de la Institutul de cercetare din Rusia. 

Cei doi experți se vor afla în regiune până la data de 17 mai.  

Cei doi vor vizita centrele de carantină, inclusiv spitalul clinic republican, spitalul raional din Slobozia și laboratorul COVID-19. 

Deputatul Mihai Popșoi spune că venirea celor doi experți din Rusia ridică mai multe semne de întrebare, în contextul în care, regiunea transnistreană a declarat că-și închide „granițele cu Moldova” pentru a preveni răspândirea infecției, dar Chișinăul oferă coridor verde pentru rușii care vor să vină în regiunea separatistă. „Această situație trezește grave semne de întrebare și voi adresa o interpelare guvernului și CSE pentru a primi explicații. Cum se face că ”Transnistria” a închis ”hotarul” cu Moldova, dar Moldova le-a deschis hotarul cu Rusia și facilitează ”delegații oficiale” în regiunea separatistă din stânga Nistrului?”, a scris Popșoi pe Facebook adăugând că va depune o interpelare la Guvern și Comisia Situații Excepționale pentru a lămuri situația.