Analistul politic Anatol Țăranu consideră că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu întreprinde nimic pentru a organiza o ședință în formatul 5+2, cerută de Chișinău, pentru că este ostatica Moscovei și depinde de banii ei. Totodată, expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi, a declarat că autoritățile de la Chișinău nu sunt sincere și mimează eforturile de a reglementa problema transnistreană.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a cerut părților, mediatorilor și observatorilor formatului 5+2 convocarea, în regim de urgență, a ședinței în legătură cu gestionarea dezastruoasă că crizei pandemice de autoritățile separatiste de la Tiraspol. La distanță de două săptămâni, OSCE Moldova a declarat că „nu există planuri” pentru o asemenea reuniune în contextul în care Tiraspolul și Moscova s-au pronunțat împotriva acestei ședințe.

Analistul politic, Anatol Țăranu, a declarat pentru DESCHIDE.MD că inacțiunea OSCE-ul este din cauza dependenței financiare de la Federația Rusă.

„OSCE întotdeauna a fost ostaticul Moscovei în aceste probleme delicate. OSCE-ul niciodată nu a ieșit din cuvântul Moscovei, pentru că aceasta ar însemna să intre în contradicție cu unul din principalii săi sponsori financiari. Posibilitățile OSCE se termină acolo unde începe finanțarea Moscovei”, a declarat Țăranu.

Acesta este convins că „jucătorul de bază în problema transnistreană este Moscova, iar atâta timp cât interesele R. Moldova contravin flagrant intereselor Rusiei, la Nistru nu va avea loc nicio reglementare”.  

Expertul în problema transnistreană, deputatul PAS, Oazu Nantoi, a declarat pentru DESCHIDE.MD că Guvernul de la Chișinău, ca și Guvernele precedente, mimează eforturile de reglementare a conflictului de la Nistru,

„Din partea Guvernului R. Moldova și a celui care se numește președinte continuă mimarea conflictului în regiunea de Este a R. Moldova. Formatul 5+2 a fost conceput ca o capcană pentru R. Moldova și această capcană oferă posibilitate Rusiei să controleze tot ce se întâmplă prin intermediul marionetelor de la Tiraspol. Responsabilitatea pentru bălăceala în această capcană îi revine Chișinăului”, a spus Nantoi.

Acesta a subliniat că „OSCE este o organizație care încearcă să-și inventeze sensul existenței, iar misiunea OSCE la Chișinău are mandatul de mediator între părți în situația în care noi știm că contrabandiștii demult au unit malurile”.