La momentul de față nu există absolut niciun plan pentru desfășurarea unei ședințe în formatul „5+2”, așa cum a cerut acum două săptămâni Chișinăul în legătură cu gestionarea dezastruoasă a crizei pandemice în regiunea transnistreană. Despre aceasta anunță OSCE Moldova într-un răspuns oficial oferit pentru DESCHIDE.MD.

Săptămâna trecută Moscova și Tiraspolul s-au pronunțat împotriva reuniunii în formatul „5+2”. În urma anunțului am solicitat OSCE-ului să explice la ce etapă este convocarea ședinței în formatul „5+2”.

ssssssssssssssss„La această etapă nu există planuri pentru o ședință în formatul „5+2”. Suntem în contact permanent cu cele două părți, cu ceilalți mediatori și observatori. Totodată, OSCE subliniază că este necesară o interacțiune continuă între părți și suntem dispuși să facilităm această interacțiune cu sprijinul experților internaționali, în special Organizația Mondială a Sănătății”, se arată în răspunsul OSCE. 

sssssssssssssssssViceprim-ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a vorbit despre necesitatea convocării de urgență a reuniunii formatului de negocieri „5+2” pe tema coronavirusului. Ea a subliniat că Chișinăul va insista pe desfăşurarea unei asemenea şedinţe, deoarece Tiraspolul refuză să coopereze în problema eforturilor comune ce trebuie întreprinse pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Totodată, amintim că pandemia COVID-19 face prăpăd în stânga Nistrului. Autoritățile separatiste nu permit specialiștilor de la Chișinău și de la OMS să intervină pentru salvarea vieților omenești. Săptămâna trecută Tiraspolul a cerut Federației Ruse să trimită în regiune un lot suplimentar de teste și echipament pentru lupta cu COVID-19. Totodată, administrația separatistă cere trimiterea unor specialiști (în special, virusologi, epidemiologi și specialiști în boli infecțioase) „pentru a sprijini medicii transnistreni”.