Tiraspolul şi Moscova s-au pronunţat împotriva propunerii Chişinăului de a desfăşura reuniunea în formatul „5+2”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta anunţă miercuri MAE al autoproclamatei RMN.

„Ministrul Vitalii Ignatiev și ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al FR, Serghei Gubarev, au declarat, în cadrul unei convorbiri telefonice, că desfăşurarea unei reuniuni în formatul de negocieri „5+2” privind reglementarea transnistreană, în perioada de carantină, este prematură din cauza pericolului coronavirusului. Interlocutorii au remarcat lipsa premiselor organizatorice pentru desfăşurarea unei noi şedinţe până la încheierea acţiunilor de carantină”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, Ignatiev și Gubarev au convenit să depună eforturi maxime pentru întâlnirea cât mai curând în formatul „5+2” „după îmbunătățirea situației în lupta împotriva coronavirusului pentru a reveni la lucrările planificate de realizare a întregului volum de acorduri încheiate anterior”.

După cum a comunicat anterior agenția INFOTAG, viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a vorbit despre necesitatea convocării de urgență a reuniunii formatului de negocieri „5+2” pe tema coronavirusului. Ea a subliniat că Chișinăul va insista pe desfăşurarea unei asemenea şedinţe, deoarece Tiraspolul refuză să coopereze în problema eforturilor comune ce trebuie întreprinse pentru a preveni răspândirea COVID-19.