Respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv în perioada pandemiei, a constituit subiectul discuției dintre viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, reprezentanții instituției Avocatului poporului și Agentul guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Oleg Rotari, se arată într-un comunicat al Guvernului. 

Vicepremierul Cristina Lesnic a mulțumit pentru colaborarea anterioară cu oficiul Avocatului poporului, exprimându-și încrederea că și în viitor aceasta va fi la fel de productivă. Oficialul a informat despre măsurile întreprinse în conformitate cu deciziile Comisiei pentru situații excepționale, inclusiv în Zona de securitate și despre dialogul cu partea transnistreană în contextul situației epidemiologice din țară.

Totodată, s-a făcut un schimb de informații referitor la sesizările recepționate din regiunea transnistreană și prioritățile în activitatea Oficiului Avocatului poporului. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a cerut implicarea oficiului în monitorizarea accesului locuitorilor din Zona de securitate la servicii medicale și asigurarea cu medicamente, precum și a drepturilor profesorilor din școlile cu predare în limba română, inclusiv asigurarea achitării salariilor.

La rândul său, Ombudsmanul Mihai Cotorobai a cerut sprijin în organizarea ședinței Grupului de lucru pentru drepturile omului, care are pe agendă o serie de probleme legate de respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. 

Amintim că odată cu instituirea stării de urgență în stânga Nistrului la data de 17 martie 2020, în localitățile Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari au fost blocate o mare parte a drumurilor ce fac legătură între satele comunelor Cocieri și Corjova. Pe drumurile principale, aceste blocaje sunt constituite din reprezentanți ai „serviciului de grăniceri”, care circulă liber și monitorizează. Iar pe drumurile adiacente, blocajele sunt formate din blocuri de beton, grămezi de pământ sau alte impedimente create artificial pentru a nu admite circulația.

Fost vicepremier pentru Reintegrare: Pandemia va trece, iar restricțiile impuse de Tiraspol în raionul Dubăsari vor rămâne

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic a intevenit prompt solicitându-i reprezentantului politic de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, să scoată posturile ilegale de pe lângă cele două sate.