În pofida isteriei generale a Tiraspolului apărută după ce Chișinăul a cerut lichidarea mai multor posturi de „grăniceri” în Zona de Securitate urmare a solicitării a câteva mii de locuitori din zonă, delegația moldovenească la Comisia Unificată de Control a reiterat dezideratul. Amintim că Tiraspolul a cerut în acest context Rusiei să mărească contingentul său în Transnistria până la 4.200 de persoane.

La ședința Comisiei Unificate de Control din 20 februarie discuțiile s-au axat pe marginea a două subiecte principiale. În primul rând, s-a încercat, dar fără succes, să fie inclusă pe ordinea de zi inițiativa formulată încă în iulie 2019 de către delegația Federației Ruse care vizează analiza stării de lucruri în Zona de Securitate ca urmare a prezenței posturilor ilegale de „grăniceri”. Cu toate că delegația Republicii Moldova, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisie susțin această propunere considerând-o de compromis, exponenții Tiraspolului o resping cu vehemență.

În circumstanțele create, marcate de lipsa unui consens pe problematica dată, copreședintele Comisiei din partea Republicii Moldova a chemat partenerii de dialog să adopte o poziție obiectivă, potrivită cu realitatea și orientată spre depășirea blocajului în activitatea organului de conducere a operațiunii de pacificare. În acest sens, reprezentanților Misiunii OSCE le-a fost solicitat să facă uz de practicile internaționale care ar putea contribui la ieșirea din impas.

În cadrul schimbului de păreri, copreședintele din partea Federației Ruse a menționat că va veni cu o formulă revizuită a propunerii sale, fără a-i modifica esența, dar care ar putea fi agreată de toate componentele Comisiei.

Cel de-al doilea subiect al dezbaterilor ține de adresarea delegației Republicii Moldova înaintată la ședința precedentă în legătură cu un demers al locuitorilor din satele Coșnița, Pârâta, Doroțcaia și Pohrebea privind modul de funcționare a posturilor Forțelor Mixte de Pacificare amplasate pe ambele maluri ale Nistrului lângă localitatea Vadul-lui-Vodă. Reamintim că delegația noastră a înaintat spre examinare câteva propuneri de efectuare a unor modificări în organizarea acestor posturi care ar eficientiza libera circulație a populației.

Membrii Comisiei au convenit să continue discuțiile la acest subiect în cadrul întrunirii între copreședinți, reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei planificate la data de 24 februarie curent.