Republica Moldova se întoarce la planurile de reintegrare a Transnistriei dezvoltate în anul 2003. Această inițiativă este în mod evident venită din exterior și nu de la liderii acestei țări.

Seria de procese de reintegrare și de schimbare a personalului de conducere din enclavele pro-ruse și în statele nerecunoscute, inițiate de Moscova, au început la mijlocul anului trecut, scrie Institute for Global Threats and Democracies Studies.

Președintele Igor Dodon a publicat pe pagina sa de Facebook în ziua de 7 februarie un mesaj în care vorbește despre o autonomie largă pentru Transnistria, în limitele statului RM. El a vorbit că trebuie încetată situația cu existența a două teritorii și trebuie făcută reunificarea.

Transnistria s-a separat unilateral de Republica Moldova urmare a conflictului armat din 1992. Conflictul s-a terminat cu introducerea unui contingent rus care a instituit control asupra teritoriului și asupra marionetelor sale de la conducerea de la Tiraspol. Rusia direcționează resurse financiare pentru a susține funcționarea Transnistriei. Între timp, presiunea financiară a Rusiei a crescut exponențial odată cu mărirea numărului de teritorii ocupate (Abhazia, Osetia de Sud, enclavele din estul Ucrainei - Donețk și Luhansk). Moscova a încercat să transfere nota de plată pentru gazele sale în Transnistria spre Chișinău, fără succes însă.

Procese similare de reintegrare teritorială au loc și în Ucraina. Se întâmplă probabil din cauza unor schimbări la Kremlin, unde Vladislav Surkov care a condus proiectele extrateritoriale ale Rusiei, a fost înlocuit cu Dmitri Kozak, care s-a ocupat de Transnistria la începutul anilor 2000.

În ianuarie 2020 s-a schimbat conducerea în Abhazia, republica controlată de Rusia după războiul ruso-georgian din 2008. Una dintre cauze a fost furtul resurselor financiare oferite de Rusia acestei enclave.

Reintegrarea teritoriilor pro-ruse face parte dintr-o abordare sistemică de diminuare a cheltuielilor financiare ale Rusiei. Procesul presupune transferul teritoriilor pro-ruse pe autogestiune și pe subsidiile din partea statului în care sunt reintegrate. Astfel, Kremlinul, intenționează să diminueze finanțarea republicilor nerecunoscute, dar să mențină controlul asupra statelor cărora le vor fi întoarse teritoriile în mod formal.

Independența Transnistriei nu trebuie văzută ca un scenariu, consideră Dodon. Nu există nicio îndoială că această declarație reprezintă voința Kremlinului. Declarația a fost făcută și în contextul formatului de reintegrare - federalizarea Republicii Moldova. Moscova propune Ucrainei o abordare similară.

Semnificativ este faptul că federalizarea nu este prezentată ca scenariu pentru rezolvarea situației în Siria și Libia, unde un asemenea format de soluționare s-ar potrivi actorilor principali. Diferența este că acțiunile de acolo ale Rusiei sunt concentrate pe crearea unui sistem condus de indivizi și elite politice specifice. Aceasta este o problemă politico-militară. În spațiul post-sovietic, Rusia vrea să controleze toate procesele sociale și să stabilească un control politico-militar. Rusia vede acest spațiu ca parte a sferei de influență propriu și care poate fi reunificată într-o confederație, ceea ce ar însemna renașterea URSS.

Republica Moldova este cel mai ușor proiect de reintegrare, potrivit liderilor de la Kremlin, din moment ce nu există nicio confruntare armată între Chișinău și Tiraspol.

Rusia consideră realizarea acestui scenariu ca fiind o prioritate, potrivit acestuia președintele pro-rus, Dodon, va iniția semnarea unui analog al „Memorandumului Kozak” în ideea reintegrării Transnistriei în Republica Moldova. Chiar dacă președintele moldovean este limitat în drepturi, acesta are, potrivit Constituției, dreptul de a convoca un referendum pe chestiuni de importanță națională și pentru introducerea schimbărilor în Constituție.

Memorandumul Kozak din 2003 stipula că Republica Moldova ar urma să devină o federație asimetrică, iar Transnistria și Găgăuzia ar fi avut dreptul de a bloca proiectele nedorite de autonomii. RM se angaja să păstreze neutralitatea, să destrame armata și să ofere Rusiei deptul de a-și menține prezența armată în decursul a 20 de ani în Transnistria.

Despre existența acestui scenariu ne vorbește în mod indirect declarația OSCE semnată la 6 decembrie 2015, și pentru care Moscova a făcut lobby, în care se vorbește că Transnistria va obține un statut special în cadrul RM. Important este că viceprim-ministrul pentru Reintegrare a declarat că RM este gata să ofere un statut special, dar nu poate fi vorba despre federalizare. Îngrijorări similare față de federalizare au fost enunțate și în Ucraina.

Totodată, elemente de federație pot exista de facto într-un stat unitar. Lobby-ul pro-rusesc a stabilit o dată un statut special pentru Republica Autonomă Crimeea în Ucraina în anii 1990. Rusia însă va insista anume asupra unui scenariu de federalizare în cazul RM pentru a reintegra jumătate de milion de transnistreni în 3,5 milioane de moldoveni. Acest proces va avea următoarele consecințe: 

  1. Contingentul rus va fi păstrat în Transnistria ca parte a RM, o bază militară rusă va bloca orice aspirație euro-atlantică a Chișinăului. 

  2. Alegerile parlamentare și locale se vor desfășura luându-se în considerație voința celor din Transnistria, astfel majoritatea parlamentară va fi una pro-rusă. 

  3. Parlamentul Republicii Moldova va iniția schimbări în politica externă, pentru integrarea în Uniunea Eurasiatică.

  4. Circa 200.000 de cetățeni ai Federației Ruse din Transnistria se vor infiltra în Republica Moldova. 

  5. Federația Rusă reduce costurile de întreținere a Transnistriei. 

Cu toate acestea, va apărea o rezistență din partea elitelor economice din Transnistria, în special din partea grupului Sheriff care controlează sectorul financiar și care nu va dori să cedeze afacerile sau să plăteasca impozite la Chișinău, și nu sie însăși, așa cum se întâmplă acum.

Reintegrarea Transnistriei va fi, prin urmare, primul pas al Rusiei spre renașterea Uniunii Sovietice prin federalizarea țărilor în care se află republici autoproclamate controlate de Rusia. În ultima etapă, se va crea probabil un stat unitar după modelul de stat unional Rusia-Belarus, dar cu elite complet controlate de ruși și un singur câmp electoral național rus, permițând astfel Moscovei să stabilească comunicarea cu toate teritoriile controlate.