Coordonatorul Rezident al ONU în Republica Moldova, Simon Springett, a efectuat o vizită în regiunea transnistreană unde a avut o întrevedere cu pretinsul ministru de externe Vitali Ignatiev, dar nu a pus în discuție cazul Alexandru Rjavitn.

Urmare a acestei vizite, Deschide.MD a solicitat informații de la oficiul ONU de la Chișinău dacă în cadrul acestor discuții a fost abordată problema lui Alexandru Rjavitin care este înrolat împotriva voinței sale în structurile paramilitare din regiune de unde a fugit în anul 2015. Răspunsul celor de la ONU a fost că organizația nu comentează cazurile individuale.

Același răspuns l-a primit și la întrebarea dacă situația în jurul lui Alexandru Rjavitin poate fi văzută drept o sfidare a recomandărilor cu privire la respectarea drepturilor omului în regiune, formulate de expertul ONU pentru drepturile omului Thomas Hammarberg?

Întrebat dacă au fost discutate ieșirile pretinsului diplomat transnistrean Leonid Manakov la sesiunile cu tematica drepturilor omului sub egida ONU, unde acesta a învinuit RM de încălcarea drepturilor omului în Transnistria, ani s-a răspuns care a fost agenda lui Springett la Tiraspol, agendă ce a vizat respectarea drepturilor omului

„La data de 13 februarie 2020, Coordonatorul Rezident ONU Moldova, dl Simon Springett, a efectuat o vizită de lucru în regiunea transnistreană, unde a avut întrevederi cu reprezentanții societății civile și ai structurilor de facto pentru a discuta activitățile curente ale ONU în domeniul consolidării măsurilor de încredere și drepturilor omului, inclusiv în cadrul proiectului  ”Acțiunea comună ONU pentru Consolidarea Drepturilor Omului în Regiunea Transnistreană ”, lansat în toamna lui 2019”.

Amintim că Alexandru Rjavitin a fost din nou înrolat în așa-numita armată transnistreană, după ce pe data de 19 decembrie 2019 a fost reținut în regiunea separatistă. Într-un reportaj realizat de postul de televiziune „Pervîi Prednestrovskii”, Rjavitin a lăudat reformele pe care le-au făcut autoritățile separatiste în armată și acuză presa moldovenească că i-au trunchiat și denaturat declarațiile din materialele realizate după „dezertare”.

Acum există toate suspiciunile că Rjavitin este înrolat în armată împotriva voinței sale. 

Mai jos redăm solicitarea redacției și răspunsurile: