Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control și-a manifestat îngrijorarea serioasă cu privire la un incident care a avut loc în raionul Căușeni, în afara Zonei de Securitate, cu implicarea unui autoturism ce aparține structurilor de forță a separatiștilor și a unui camion care transporta fier vechi la Chișinău.

Într-o declarație emisă în cadrul ședinței CUC din 13 februarie, Chișinăul a denunțat faptul că structurile separatiste încalcă articolul 5 al Convenției cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului din zona nistreană a RM.

Inspectoratul General de Poliție a informat delegația moldovenească la CUC că în ziua de 2 februarie 2020, în satul Chircăești, raionul Căușeni a fost găsit un camion Kamaz cu roțile de pe ambele osii deteriorate. Urmare a anchetei s-a stabilit că acel camion a fost încărcat cu fier vechi din satul Copanca, raionul Căușeni, iar în noaptea spre 2 februarie se îndrepta spre Chișinău pentru a descărca fierul la o întreprindere.

În timpul în care camionul se deplasa în afara Zonei de Securitate, pe traseul Copanca - Chircăești, ce se află în administrația raionului Căușeni, Kamazul a fost depășit de un autoturism de marca Nissan Patrol cu numere de înmatriculare lituaniene care a efectuat manevre periculoase pentru a opri camionul. A fost stabilit faptul că automobilul Nissan Patrol aparține structurilor de forță a regiunii transnistrene, iar persoanele care se aflau în habitaclu erau îmbrăcate în așa-numita uniformă de grăniceri a transnistrenilor și erau înarmați cu automate.

Delegația Chișinăului menționează că deplasarea și concentrarea în Zona de Securitate dar și în afara acesteia a colaboratorilor structurilor de forță se realizează în contextul atingerii scopului pus de Tiraspol de a consolida „granița” și a îndemnat ca asemenea incidente să nu se mai repete.