Ion Leahu: Tiraspolul vrea să reia zborurile escadrilei de elicoptere sub pretextul monitorizărilor CUC

Separatiștii de la Tiraspol, cu sprijinul tacit al Federației Ruse, vrea să facă funcțională escadrila de elicoptere din dotarea așa-zisei armate transnistrene folosind drept pretext facilitarea activității misiunii de pacificare. De această părere este fostul membru al delegației Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, care subliniază că prin invocarea monitorizării Zonei de Securitate cu elicoptere, separatiștii urmăresc alte scopuri care amenință securitatea Republicii Moldova.
sssssssssssssssssssssssDespre necesitatea reluării activității escadrilei de elicoptere a vorbit delegația Tiraspolului la CUC care ar fi cerut și mărirea numărului de pacificatori ruși de la 400 la 4200. Pe de altă parte, Leahu susține că de fapt această inițiativă e plămădită de Moscova, dar fiindcă e una sensibilă a fost pusă în gura Tiraspolului.
„Rușii nu sunt proști. Lucrurile mai sensibile, mai puțin salutabile le bagă prin gura delegației transnistrene”, a declarat Ion Leahu pentru DESCHIDE.MD.
Leahu avertizează că trupele paramilitare ale regimului separatist are în dotare un număr de elicoptere care necesită reparații.
„Escadrila de elicoptere a Comisiei Unificate de Control nu este funcțională. O parte din elicoptere au plecat în Rusia la reparații, însă n-au mai revenit. Însă, acum transnistrenii dispun de un număr oarecare de elicoptere și ei probabil ar vrea ca sub pretextul misiunii de pacificare să fie restabilită activitatea lor, să fie funcțională”, avertizează Leahu.
Referindu-se la cererea separatiștilor transnistreni de a spori contingentul de pacificare al Federației Ruse, Leahu afirmă că dacă Moscova se hotărăște să facă acest pas nu va încălca niciun document.
„La 20 martie 1998, la Odesa, a fost luată decizia ca partea moldovenească și partea transnistreană își reduc efectivul până la 500 de pacificatori. Partea rusă, în semn de bună voință a decis și ea să-și reducă efectivul tot până la 500, deși în documentul respectiv ea nu figurează. Reieșind din acestea, rușii dacă hotărăsc să mărească contingentul nu încalcă niciun document. Unicul lucrul care i-ar împiedica este Ucraina care o să interzică traversarea militarilor prin teritoriul său, prin Aeroportul Chișinău tot nu pot, dar să nu uităm că ei au aeroportul din Tiraspol și el este funcțional”, a conchis Ion Leahu.
Contactat de către DESCHIDE.MD, șeful delegației Chișinăului la CUC, Ion Solonenco, a declarat că în cadrul Comisiei nu a fost discutat subiectul sporirii numărului de pacificatori ruși.
„Delegația transnistreană a vrut să includem în agendă acest subiect, însă noi ne-am opus și respectiv nu s-au purtat discuții în acest sens. Ceea ce scrie în știrile din media transnistreană și rusă, și anume că s-a discutat acest subiect la CUC, sunt falsuri”, a declarat Solonenco.
Amintim că în 2016, Tiraspolul a cerut reluarea zborurilor de patrulare a unei escadrile de elicoptere rusești. Totodată, Moscova a declarat de mai multe ori că ar putea aduce elicoptere noi în regiunea transnistreană declarând că aceasta nu contravine Acordului de pace încheiat în 1992.