Alexandr Rjavitin, tânărul care, în 2015, a evadat din structurile militare din regiunea transnistreană, iar în decembrie anul trecut a fost reținut la Tiraspol, a ajuns în aceeași unitate militară. Presa transnistreană a publicat un material în care acesta declară că nu a fost bătut sau umilit și că „lucrurile din armată s-au îmbunătățit”. Autoritățile de la Chișinău, dar și avocatul tânărului pun la îndoială sinceritatea acestor declarații, menționând că reportajul  în care apare Alexandr Rjavitin trezește mai multe semne de întrebare.

Solicitat de IPN, avocatul Promo-LEX Pavel Cazacu a declarat că, timp de o lună, nici familia, nici avocații nu au avut acces la el. Se cunoștea doar că se află într-o închisoare de la Tiraspol. Ulterior, i s-a permis mamei să-l vadă, dar sub supraveghere. A devenit cunoscut faptul că măsura de arest aplicată în privința lui a fost anulată, iar tânărul a fost transferat în aceeași unitate militară din care a evadat în 2015.

„Video-ul în care a apărut trezește multe întrebări. De ce a apărut acest video acum și nu atunci, când a fost reținut? Care este interesul celor de la Tiraspol să arate cât de bună este pretinsa armată din regiunea transnistreană? Pentru că, dacă urmărim atent acest video, vedem că ei, de fapt, recunosc ceea ce spunea Alexandru în 2015 despre violențele care se întâmplau în așa-zisa armată transnistreană, despre hărțuirile și intimidările la care erau supuși recruții acolo. Aceasta o confirmă și cei de la Tiraspol. Situația lui continuă să fie una incertă, pentru că încă este urmărit penal potrivit legislației din regiunea transnistreană. Îi sunt aduse trei capete de acuzare care sunt legate de relațiile statutare și părăsirea unității militare din regiune.

În opinia avocatului, în privința tânărului persistă anumite riscuri, inclusiv în condițiile în care el a făcut anterior mai multe declarații în public referitor la comportamentul celorlalți recruți, dar și superiori din armata transnistreană. Mai mult, acesta se află practic într-un alt loc de detenție, chiar dacă se numește altfel decât închisoare.  Reportajul difuzat recent trezește întrebări în condițiile în care există precedente când tinerii din detenție spuneau că situația este bună, dar apoi declarau contrariul. Potrivit lui Pavel Cazacu, Promo-LEX va continua să monitorizeze acest caz și va depune eforturi pentru a îmbunătăți situația lui Alexandr Rjavitin.

Contactat de IPN, vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a menționat că, în situația în care Alexandr Rjavitin a fost transferat dintr-un loc de detenție în altul și în continuare nu este liber, asemenea declarații făcute în fața camerei de vederi nu trebuie să surprindă. „Și aceasta pentru că omul nu este în libertate. El depinde de oamenii care în continuare îl ține în detenție. Respectiv, aceasta explică și declarațiile”, a declarat vicepremierul.

Alexandru Flenchea susține că, în experiența sa profesională, a întâlnit cazuri similare, când persoanele, în prezența superiorilor militari spuneau ceea ce erau impuși să spună, dar în lipsa lor spuneau cu totul alte lucruri și cereau ajutor, rugau să fie eliberați și aduși la Chișinău. Biroul pentru reintegrare își va continua acțiunile și va mobiliza toate resursele administrative pentru eliberarea tânărului.

Președinta Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, Doina Gherman, a declarat pentru IPN că a văzut acel reportaj în care apare Alexandr Rjavitin și îi trezește multe semne de întrebare. „Dacă vedem declarațiile lui Alexandru, după portretul său psihologic, înțelegem că el spune acolo niște lucruri care nu corespund adevărului. Acum, este foarte trist să înțelegem că, după aproape două luni de absență a unui cetățean al țării noastre, noi nu am avut nicio informație absolut. Noi nu am putut să-l ajutăm cu ceva, măcar cu asistență medicală sau juridică. Am ajuns să vedem acest video regizat, mai mult nimic, cu părere de rău”, a spus parlamentara.

Deputat a mai declarat că în continuare va solicita autorităților responsabile să intervină. Potrivit Doinei Gherman, este extrem de important ca un avocat, un medic și un reprezentant oficial de la Chișinău să meargă acolo unde Alexandr Rjavitin est înrolat și să discute cu el între patru ochi.