La Moscova s-a desfășurat pe 29 ianuarie o masă rotundă în contextul a unui an de la deschiderea reprezentanței oficiale a Transnistriei în Rusia ce, de facto, are prerogativele unei ambasade. La masa rotundă au participat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pretinsul ministru de externe Vitali Ignatiev dar și politicieni și deputați ruși.

Krasnoselski a vorbit despre „statalitatea” transnistreană și că „informarea corectă a comunității internaționale despre viața reală a transnistrenilor este una dintre sarcinile acestei reprezentanțe”.

Unul dintre participanții la eveniment este președintele Comisiei Consiliului Federal privind Politica Informațională, Aleksei Pușkov. Acesta a menționat că „republica transnistreană are acum mai multe motive morale și politice pentru a-și crea țara”.

Krasnoselski a spus că transnistrenii tind spre a crea un stat puternic și confortabil, iar recunoașterea internațională nu va fi decât o problemă tehnică după aceasta.

Amintim că separatistul transnistrean Leonid Manakov, prezentat de pretinsele autorități de la Tiraspol drept șef al „ambasadei” transnistrene la Moscova, a ținut un discursul în cadrul celui de-al 12-lea Forum dedicat minorităților naționale organizat de ONU la Geneva. Pretinsul diplomat a spus că în Transnistria, funcționează oficial trei limbi - rusa, ucraineana și „moldovenească”, iar în Republica Moldova este impusă artificial limba română. Manakov a menționat că, spre deosebire de Republica Moldova, în Transnistria, începând cu anii 1990, au fost create toate condițiile pentru dezvoltarea tuturor națiunilor și etniilor.  

Acesta a fost al treilea discurs separatist al lui Manakov ținut la tribuna ONU. În luna martie curent Leonid Manakov a avut la Geneva două discursuri, unul expus verbal în cadrul panelului de raportări având subiectul „Rasismul și discriminarea rasială, xenofobia și alte forme de intoleranță și a monitorizării a implementării Declarației de la Durban”.