Autorităţile Moldovei sunt dispuse să presteze serviciul de preschimbare a permiselor de conducere în cele de model național în incinta punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport de la Tiraspol și Râbnița.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Biroului pentru Reintegrare, această propunere a fost confirmată în ajun de partea moldovenească la o nouă ședință la oficiul Misiunii OSCE la Chişinău a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor.

Reprezentanţii RM au menţionat că, „deși problema nu face obiectul de reglementare al Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018, Chișinăul se arată disponibil să presteze serviciul de preschimbare a permiselor de conducere din regiune în cele de model național”.

Potrivit MAE de la Tiraspol, la şedinţă au fost discutate și problemele cu care se confruntă companiile transnistrene de transport ce efectuează transporturi internaționale regulate. În această problemă, părțile „au convenit să accelereze procesul de găsire a unui compromis durabil”.

După cum a informat anterior INFOTAG, conform protocolului din 2018, pentru a putea merge în străinătate cu maşina, transnistrenii trebuie să folosească plăcuţe cu numere neutre, care sunt acordate la punctele de înmatriculare de la Tiraspol și Rîbniţa. Autoritățile autoproclamatei RMN consideră acest lucru drept insuficient și insistă asupra faptului ca sub incidenţa acordului să ajungă şi transportul de mărfuri și de pasageri din regiune. De asemenea, autorităţile regiunii sunt nemulțumite că permisele de conducere ale acestora nu sunt recunoscute în străinătate.