Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu a răspuns la solicitarea Deschide.MD de a comenta discursul separatist al pretinsului diplomat transnistrean Leonid Manakov rostit în cadrul unui forum dedicat drepturilor minorităților naționale organizat de ONU la Geneva.

După ce a trimis solicitare, reporterul Deschide.MD a telefonat în mai multe rânduri la minister pentru a afla dacă va avea un răspuns oficial. Responsabilul de relații cu presa a spus de fiecare dată că solicitarea se află pe masa ministrului Aureliu Ciocoi, iar ministerul va decide dacă ne va oferi un răspuns redacției Deschide.MD sau va publica un comunicat oficial pe site-ul ministerului. În ambele cazuri urma să fim anunțați. 

Deschide.MD a solicitat o reacție oficială dar și informații cu privire la acțiunile ministerului întreprinse cu scopul de a nu mai permite asemenea ieșiri separatiste la ONU. 

Deși au trecut aproape 2 săptămâni de când pretinsul diplomat transnistrean a ținut discursul în care a învinuit Republica Moldova de nerespectarea drepturilor minorităților naționale, MAEIE nu a venit cu o reacție oficială nici după ce această reacție i-a fost solicitată de către o instituție de presă. 

În luna septembrie curent, fiind condus de Nicu Popescu, MAEIE a venit cu o reacție promptă la o ieșire similară a lui Leonid Manakov de pe tribuna ONU. „MAEIE a luat act cu nedumerire şi indignare de discursul lui Leonid Manakov, rostit la şedinţa în plen din 23 septembrie curent a celei de-a 42-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, prin care acesta, „în numele poporului transnistrean şi la indicaţia conducerii Transnistriei”, cheamă direct comunitatea internaţională să recunoască independenţa Transnistriei în calitate de subiect de drept internaţional”, a transmis oficial MAEIE. 

Amintim că Separatistul transnistrean Leonid Manakov, prezentat de pretinsele autorități de la Tiraspol drept șef al „ambasadei” transnistrene la Moscova, a ținut un discursul în cadrul celui de-al 12-lea Forum dedicat minorităților naționale organizat de ONU la Geneva. Pretinsul diplomat a spus că în Transnistria, funcționează oficial trei limbi - rusa, ucraineana și „moldovenească”, iar în Republica Moldova este impusă artificial limba română.

Forumul cu genericul „Educație, limbă și drepturile minorităților naționale” s-a desfășurat în zilele de 28 și 29 noiembrie. Pretinsul diplomat transnistrean a ținut un discurs despre politica Transnistriei în ceea ce privește educația și suportul oferit pentru predarea limbilor naționale. Manakov a menționat că, spre deosebire de Republica Moldova, în Transnistria, începând cu anii 1990, au fost create toate condițiile pentru dezvoltarea tuturor națiunilor și etniilor.  

„Statutul celor trei limbi - rusă, ucraineană și „moldovenească” este oficializat în constituție, iar egalitatea în drepturilor vorbitorilor și absența discriminării pe criterii lingvistice sunt la ordinea de zi”, a spus Manakov.  

„Numai în Transnistria se păstrează limba moldovenească originală, care își are rădăcinile în limba moldovenească veche chirilică, folosită în secolul al XVI-lea. În același timp, în Moldova a fost introdusă în mod artificial limba română”, a subliniat pretinsul diplomat transnistrean. 

Acesta a mai menționat despre faptul că în Transnistria toate cele trei limbi oficiale ar fi predate în școli, și ar fi organizate oportunități pentru studierea altor limbi ale minorităților naționale. 

Acesta este deja al treilea discurs separatist al lui Manakov ținut la tribuna ONU. În luna martie curent Leonid Manakov a avut la Geneva două discursuri, unul expus verbal în cadrul panelului de raportări având subiectul „Rasismul și discriminarea rasială, xenofobia și alte forme de intoleranță și a monitorizării a implementării Declarației de la Durban”. Rămâne o enigmă de ce Makanov și-a ținut discursul în cadrul unui panel despre implementarea unei declarații ce vizează rasismul în statele africane.