Delegația Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control și-a continuat în ședința din 14 noiembrie eforturile pentru demascarea abuzurilor părții transnistrene și pentru neadmiterea consolidării prezenței a.n. „trupe de grăniceri transnistreni în Zona de Securitate”.

În această privință, delegația Republicii Moldova a adresat o declarație, prin care a atenționat că prezența, cu atât mai mult sporirea atribuțiilor acestor formațiuni militare în Zona de Securitate vine în contradicție cu actele fundamentale și deciziile Comisiei, conduc la o militarizare unilaterală excesivă pe segmentul de referință și, în consecință, afectează întreg mecanismul de pacificare.

În context, delegația Chișinăului a chemat repetat către delegația transnistreană în vederea acceptării propunerii de compromis lansate încă în luna iulie și menținută în continuare de către partea rusă, de a verifica și analiza în ansamblu situația creată în urma acțiunilor unilaterale ale structurilor subordonate Tiraspolului. În același rând, delegația Republicii Moldova a revenit asupra problemei privind elaborarea unui mecanism eficient de monitorizare a situației în Zona de Securitate care să fie aplicat de către observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare.

În opinia Chișinăului, realizarea acestor măsuri va permite eliminarea blocajelor în activitatea Comandamentului Militar Întrunit și a Comisiei Unificate de Control, perfecționarea procedurilor de control și gestionare a situației în Zona de Securitate, iar într-un final se va reuși înlăturarea barierelor în calea liberei circulații a cetățenilor, ceea ce va conduce la o percepție mai bună a Forțelor Mixte de Pacificare de către populația de pe ambele maluri ale Nistrului.