După eșuarea ședinței în formatul „5+2” de la Bratislava, ieri a eșuat și conferința bavareză de la München. Potrivit surselor DESCHIDE.MD apropiate procesului de negocieri, la München s-a propus ca să fie semnat protocolul care a eșuat la Bratislava, însă așa cum părțile nu au ajuns la un consens pe problema bancară conferința s-a soldat cu nimic.

Sursele noastre au specificat că la München „Tiraspolul nu dorea sub nici o forma să accepte includerea sintagmei „гармонизация налогов”(armonizarea impozitelor) din punctul 12 al protocolului. Totodată, sursele au subliniat că „armonizarea e importanta din perspectiva combaterii contrabandei”. Tiraspolul a insistat ca în document să se regăsească doar prevederile privind „conturile bancare și comerțul”.

DESCHIDE.MD a intrat în posesia protocolului întocmit la Bratislava și care urma să fie semnat la Munchen. Potrivit prevederilor din protocol, la Bratislava participanții la negocieri au discutat toate subiectele din pachetul „Berlin+”, deciziile protocolare semnate de Guvernul Filip cu administrația separatistă de la Tiraspol și s-au angajat să facă eforturi suplimentare pentru a valorifica pe deplin potențialul mecanismelor deja implementate.

În document se regăsește și problema bancară, care a împiedicat semnarea acestui protocol la Bratislava din cauza neatingerii unui consens. Potrivit surselor noastre, la München părțile au discutat intens această problemă, însă un consens așa și nu a fost găsit. Astfel, semnarea protocolului a eșuat pentru a doua oară.