Delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control a emis o declarație la ședința din 24 octombrie denunțând „intrarea în Zona de Securitate a tehnicii militare și a personalului în cadrul unor exerciții militare”. Declarațiile au fost însoțite de materiale foto. Delegația moldovenească a declarat pentru Deschide că Tiraspolul a fost informat privind traversarea liniei Zonei de Securitate, adevărata problemă fiind instalarea „grănicerilor” transnistreni în zonă.

„Cu periodicitate regulată în ultimii ani, delegația moldovenească la CUC a învinuit unitățile militare transnistrene de formarea unor departamente și a subdiviziuni ale GOTR în Transnistria și de faptul că a fost permisă deplasarea echipamentelor militare pe drumurile din Zona de Securitate.

În perioada 16-20 octombrie 2019, pe poligonul din Bulboaca au fost organizate exerciții militare internaționale „Fire shield - 2019” cu participarea a peste o mie de militari din Republica Moldova, România și Statele Unite. În timpul exercițiilor au fost folosite obuziere de 152 mm, D-20, obuziere 122 mm D-30, MT-12 Raura, artilerie autopropulsantă și lansatoare de mortar NONA-S, mortare de 80 și 120 mm. Tragerile au fost efectuate la o distanță de 5 și 9 kilometri până la țintă. Din partea Republicii Moldova au participat și reprezentanți ai SIS-ului și batalionul cu destinație specială Fulger. Au fost efectuate salturi cu parașuta și exerciții cum ar fi luarea cu asalt a clădirilor din zona urbană cu implicarea blindatelor și a mașinilor Hammer cu mitraliere montate. Personalul și tehnica militară s-au deplasat spre locul unde urmau să se desfășoare exercițiile traversând Zona de Securitate, fapt confirmat de fotografiile și o hartă a zonei”, scrie declarația delegației transnistrene la CUC.

Generalul Ion Solonenco, membrul delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control a declarat pentru Deschide.MD că Tiraspolul a fost informat din timp despre faptul că tehnica și personalul militar vor traversa linia Zonei de Securitate pentru a ajunge la poligonul cu destinație militară. Partea transnistreană a primit toate datele privind ziua, ora și itinerarul traversării Zonei de Securitate. Această practică este obișnuită, iar declarațiile părții transnistrene au menirea să distragă atenția de la problemele cu adevărat importante - instalarea posturilor de așa-numiți grăniceri transnistreni în Zona de Securitate.