În oficiul OSCE din Chișinău s-a desfășurat o ședință a grupurilor de lucru pe probleme bancare cu participarea Chișinăului și a Tiraspolului. Partea transnistreană a acuzat Chișinăul de faptul că ar refuza să ridice niște presupuse restricții de ordin bancar impuse întreprinderilor transnistrene ce au conturi în băncile subordonate Băncii Naționale a Republicii Moldova. Chișinăul respinge orice acuzație în acest sens.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Tiraspolului au cerut Chișinăului să soluționeze problemele existente în sistemul bancar și să renunțe la aplicarea ulterioră a unor măsuri restrictive față de tranzacțiile financiare internaționale care le vor efectua întreprinderile transnistrene. Reprezentanții Tiraspolului au adus dovezi privind cazuri când băncile din Republica Moldova ar fi refuzat să deschidă conturi și să ofere servicii bancare întreprinderilor din stânga Nistrului. 

Reprezentanții Tiraspolului au vorbit despre numărul de întreprinderi care au conturi bancare în dreapta Nistrului, afirmând că sunt 25, Chișinău a afirmat că ar fi vorba de peste 400 de întreprinderi. 

Problema bancară va fi discutată în cadrul conferinței bavareze privind reglementarea transnistreană care se va desfășura la începutul lunii noiembrie în Germania. 

Chișinăul a informat că experții grupurilor de lucru au continuat discuțiile pe marginea subiectului ce ține de situația tranzacțiilor și a conturilor bancare, efectuate/ deschise de către agenții economici din regiunea transnistreană prin băncile comerciale, licențiate de Banca Națională a Moldovei. Partea moldovenească a reiterat în context faptul că în privința întreprinderilor din regiune nu se aplică criterii discriminatorii și nu se înaintează obiecții nefondate în cazul respectării exigențelor legislației în vigoare, asigurării transparenței operațiunilor desfășurate și a acționării cu bună-credință.

Deschide.MD a solicitat Misiunii OSCE să comenteze situația creată în jurul acestui subiect, însă, la ora publicării acestei știri, nu a primit un răspuns la subiect.