Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a dispus, vineri, 18 octombrie 2019 pornirea urmăririi penale, în temeiul abuzului de serviciu comis de către angajații Sectorului Poliției de Frontieră al Aeroportului Internațional Chișinău, atunci când au facilitat trecerea frontierei de stat pentru așa-zisul Ministru de Interne al autoproclamatei republici nistrene, Ruslan Mova și membrii familiei acestuia, în perioada anilor 2017-2019, pe fundalul apariției în presă a informațiilor anterioare privind aceste acțiuni ilegale.

Potrivit legii, dacă vor fi găsite vinovate de către instanța de judecată, persoanele vizate riscă fiecare până la 117.500 lei amendă sau pedeapsă cu închisoarea până la 6 ani. Cauza penală a fost expediată, potrivit competenței, pentru efectuarea urmăririi penale, către Centrul Național Anticorupție.

Amintim că SCHEME a intrat în posesia unor imagini exclusive din care se vede cum un angajat al ministerului de Interne, condus de Andrei Năstase îl întâlnește la Aeroport pe Ruslan Mova, omologul ministrului degrevat Năstase din regiunea separatisă și îl trece prin punctul de trecere a frontierei fără a respecta formalitățile, iar ulterior îl conduce personal spre sala de așteptare.

Menționăm că pretinsul ministru de interne de la Tiraspol, Ruslan Mova a confirmat pentru DESCHIDE.MD că el era bărbatul din imaginile video de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), care a trecut lejer prin punctul de control, însoțit de un polițist de frontieră. Într-o convorbire telefonică Mova ne-a comunicat detalii privind actele în baza cărora a traversat frontiera, destinația spre care se îndrepta, și a explicat de ce a avut parte de o primire specială la Aeroportul nostru.