Urmare a Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană care s-a desfășurat în perioada 8 - 10 octombrie la Bratislava, Slovacia, nu a fost semnată nicio decizie protocolară. Această decizie urmează să fie definitivată în următoarele zile, potrivit șefului Misiunii OSCE la Chișinău, Claus Neukirch. Totodată, Vasile Șova, reprezentantul Chișinăului în procesul de negocieri a menționat că negocierile trebuie să fie îndreptate în albia soluționării politice a conflictului.

În perioada 08-10 octombrie 2019 la Bratislava, sub egida Președinției Slovaciei în OSCE, s-a desfășurat o nouă reuniune oficială a Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”), informează Biroul de Reintegrare.

Lucrările reuniunii s-au focusat pe revizuirea nivelului de implementare a înțelegerilor reflectate în așa-numitul pachet Berlin plus, acțiunile întreprinse în acest sens și cele ce urmează a fi continuate ulterior, dinamica interacțiunii în platformele de dialog privind reglementarea transnistreană, impulsurile necesare întru stimularea proceselor, potențiale inițiative noi ce pot fi promovate și reprezintă subiecte de actualitate.

Reprezentanții formatului de negocieri „5+2” au salutat organizarea acestei runde în or.Bratislava, Slovacia, unde mai bine de 17 ani în urmă (19-20 februarie 2002) a fost creată această platformă de dialog, inițial în formatul a 5 actori (părțile și mediatorii) și cu alăturarea mai apoi a observatorilor (Protocolul de la Odesa, 26-27 septembrie 2005), precum și au accentuat necesitatea angajării politice în vederea menținerii abordării axate pe identificarea și punerea în aplicare a unor rezultate concrete și îndreptățirii așteptărilor din partea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Mediatorii și observatorii au analizat și au apreciat progresele marcate în procesul de implementare a subiectelor ce figurează în pachetul „Berlin plus”, au lansat apelul de a fi depuse eforturi conjugate întru realizarea plenară a angajamentelor asumate, au salutat reluarea contactelor directe dintre negociatorii politici din partea Chișinăului și Tiraspolului și au încurajat părțile să desfășoare un lucru ritmic la toate nivelele, orientat spre obținerea unor rezultate tangibile.

Părțile au efectuat un schimb de opinii pe marginea potențialelor proiecte comune și au agreat să inițieze dialogul întru determinarea unei liste de inițiative prioritare, precum și au exprimat disponibilitatea de a intensifica activitatea grupurilor de lucru sectoriale.

În cadrul discuțiilor, negociatorul-șef din partea Chișinăului, Vicepremierul Vasilii Șova a atras atenția asupra indispensabilității revenirii activității Conferinței permanente în albia obiectivului central pentru care a fost creat acest format, adică, în elaborarea și agrearea parametrilor finali ai modelului de reglementare, cu mișcarea concomitentă a dialogului pe toate coșurile de pe agenda procesului de negocieri și promovarea unor proiecte viabile privind consolidarea încrederii.

Dat fiind necesitatea purtării unor consultări adiționale pe marginea aspectelor discutate la prezenta rundă de negocieri și formalizării acestora într-un protocol al ședinței care să traseze direcțiile primordiale de activitate pentru perioada următoare, dialogul actorilor formatului de negocieri ,,5+2” va continua pe platforma conferinței bavareze pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii, planificat.