„Ministerul de externe” din stânga Nistrului elaborează mecanismele necesare pentru a a asigura posibilitatea obținerii „actelor transnistrene” pe teritoriul Federației Ruse prin intermediul reprezentanței Tiraspolului de la Moscova.

Potrivit novostipmr.com, despre aceasta a anunțat, în cadrul unui interviu, așa-numitul ministru de externe al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.

Noi lucrăm în acest sens. În întreaga lume, instituțiile diplomatice au și funcții consulare. Avem o anumită oportunitate din punct de vedere al legislației și acum elaborăm aceste mecanisme care vor ajuta cetățenii noștri, reprezentanții diasporei transnistrene, din Moscova și din alte orașe ale Federației Ruse, să își exercite drepturile”, a declarat Ignatiev. 

Presa din stânga Nistrului mai menționează că chestiunile privind protejarea drepturilor transnistrenilor și posibilitatea ca aceștia să poată să obțină „actele transnistrene” a fost de multe ori abordată în cadrul audienței cetățenilor în cadrul reprezentanței Tiraspolului la Moscova. 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a solicitat, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, clarificarea statutului fundaţiei pentru dezvoltarea relaţiilor sociale şi culturale "Transnistria", inaugurată zilele trecute.

Chișinăul a făcut referire la mai multe declarații ale liderilor de la Tiraspol, care îi oferă noii structuri statut de „reprezentanţă diplomatică”, dar și la titulatura de „reprezentanţă oficială” care e trecută pe frontispiciul organizaţiei.

Într-un comunicat de presă, diguzat la 24 ianuarie curent, Ministerul de Externe a atras atenţia asupra faptului că statutul de „reprezentanţă oficială” are semnificaţie definitorie pentru contextul relaţiilor diplomatice, în aşa fel fiind adus un prejudiciu relaţiilor bilaterale moldo-ruse. Astfel de acţiuni subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar MAEIE a amintit că în favoarea respectării principiilor amintite mai sus, conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri.

Astfel, MAEIE a făcut apel la autorităţile Federaţiei Ruse să asigure respectarea deplină a cadrului legislativ intern şi cel internaţional deopotrivă, în lumina discuţiilor petrecute, pentru a evita orice confuzii şi speculaţii în măsură să prejudicieze relaţiile bilaterale dintre cele două țări.

Radio Chișinău