Subiecte de actualitate şi de interes prioritar în materie de securitate, în particular vizând problematica reglementării conflictului transnistrean şi consolidarea mandatului OSCE în Republica Moldova au fost principalele subiecte a discuției de ieri a ministrului Nicu Popescu cu secretarul general al OSCE Thomas Greminger, în marja Adunării Generale a ONU.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe referitor la reglementarea conflictului transnistrean conform principiilor agreate la nivel internațional, inclusiv în cadrul OSCE.

Un subiect aparte a discuțiilor a fost distrugerea munițiilor din stocul de la Cobasna, un prim pas în acest sens fiind efectuarea unei inspecții internaționale la respectivul depozit.

Totodată, ministrul Nicu Popescu a reiterat atenția prioritară pe care Republica Moldova o acordă retragerii trupelor ruse şi muniţiilor din stânga Nistrului, notând importanţa sprijinului OSCE în acest sens.

Thomas Greminger a reiterat angajamentul puternic al OSCE în țara noastră de a realiza progrese în procesul de soluționare a conflictului transnistrean pe cale pașnică.

De asemenea, au fost trecute în revistă și alte activități de pe agenda cooperării Republicii Moldova cu această organizație, ce țin de organizarea alegerilor libere, combaterea traficului de ființe umane, libertatea de exprimare etc.