Deputatul rus, Konstantin Zatulin, prim-vicepreședintele Comisiei pentru afaceri cu statele CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții a declarat la Tiraspol că Transnistria este în drept să-și aleagă propriul destin.

„Suntem obligați să garantăm populației din Transnistria libertatea de a alege, de autodeterminare, să-și construiască propria viață, inclusiv socială, politică și statală, așa cum consideră de cuviință. Pe asta ne bazăm noi”, a declarat Konstantin Zatulin la întâlnirea cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.  

Aceste afirmații îl contrazic pe ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, care a declarat anterior că Rusia nu va recunoaște independența Transnistriei și că optează pentru un statut special al acesteia în cadrul Republicii Moldova. 

Cine este Zatulin, oaspetele Zinaidei Greceanîi, un susținător al separatismului transnistrean: 

Aducem aminte că deputatul rus, Konstantin Zatulin, prim-vcepreședintele Comisiei pentru afaceri cu statele CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții s-a manifestat ca un promotor al separatismului din stânga Nistrului. Acest fapt îl deducem din afirmațiile făcute în mai multe rânduri. Este cunoscut și pentru planul său cu genericul „Moldova nu e România”, scopul căruia era de a insufla cetățenilor moldoveni antipatie față de România.   

În iulie curent, Zatulin declara că Rusia trebuie să insufle mai multă încredere locuitorilor din Transnistria, pentru ca locuitorii din stânga Nistrului să vadă că Rusia nu-i va abandona. 

Zatulin a accentuat că peste 200 de mii de locuitori ai Transnistriei sunt cetățeni ruși, iar restul sunt compatrioții Federației Ruse. Astfel, Zatulin consideră că acești oameni trebuie să aibă acces la capitalul Rusiei, în special mamele.

Anterior, Zatulin l-a criticat pe președintele moldovean, Igor Dodon, pentru atitudinea acestuia față de punctele comune moldo-ucrainene de trecere a frontierei. În special, deputatul rus și-a exprimat regretul că președintele sprijină proiectul moldo-ucrainean. Totodată, deputatul și-a exprimat speranța că președintele moldovean își va schimba atitudinea după alegerile din 2018, în cazul în care acestea vor fi câștigate de socialiști.

În 2017, Deschide.MD a scris despre un plan al Rusiei pentru Moldova, unul dintre autorii acestui document este Konstantin Zatulin. Acel document se numește „Moldova nu e România”. 

„Trebuie să creăm în rândul populației moldovenești o imaginea a României drept un stat agresiv, imperialist, care încearcă să impună conceptul fals de fraternitate. Din acest punct de vedere, apare necesitatea privind crearea în orașul Chișinău, unde sunt concentrate resursele mass-media de bază, organizațiile de tineret și studențești, cercurile de intelectual și clasa de mijloc, a unei baze pentru o propaganda forțată”, se menționează în acel document.