Primul clopoțel al anului școlar 2019-2020 a coincis de data aceasta cu celebrarea în Transnistria a așa-numitei zi a independenței. Trei manageri ai instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din Transnistria au spus pentru Deschide.MD că, în acest context, primul clopoțel și careul de început de an școlar, s-au desfășurat fără incidente și provocări. Doar în gimnaziile din satele Roghi și Corjova s-a încercat o imixtiune, însă nearticulată.

În acest an, de 2 septembrie, la școlile românești din Transnistria au asistat și reprezentanți ai OSCE.

Eleonora Cercavschi, directorul Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul în satul Doroțcaia a spus că în acest an milițienii transnistreni nu au stopat autobuzele școlare care se deplasau spre sediul liceului. „Dacă în anii trecuți ei ne stopau, cereau anumite acte, în acest an miliția ne-a lăsat să trecem fără probleme”, a spus Cercavschi. Directorul a adăugat că în acest an, numărul elevilor l-a liceu s-a mărit în comparație cu cel de anul trecut. Asta se întâmplă îndeosebi datorită faptului că așa-numitele școli cu predare în „limbă moldovenească”, adică în limba română cu grafie chirilică, sunt pe cale de dispariție în Transnistria. Copiii din aceste școli aleg să învețe în școlile românești.

Raisa Pădurean, directorul adjunct al Liceului „Lucian Blaga„ din Tiraspol a spus că în acest an, serbarea de primul clopoțel a trecut „liniștit ca niciodată”. Pădurean explică acest lucru prin faptul că pretinsele forțe de ordine au fost concentrate pe „sărbătoarea independenței”. „A fost liniște, am intonat imnul, am petrecut careul. De data aceasta nu am avut paznici deloc”.

Raisa Pădurean spune că doi reprezentanți ai OSCE au stat deoparte și au asistat la ceremonia de deschidere a anului școlar.

La fel ca și liceul din Grigoriopol, „Lucian Blaga” a cunoscut o creștere a numărului de elevi înscriși pentru anul de învățământ 2019-2020. Lucrul acesta se datorează, ca și în cazul liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”, dispariției așa-ziselor școli „moldovenești”. „Multe școli dispar, chiar și Caragașul, satele de prin prejur, școli moldovenești în care se predă cu caractere chirilice. Unele sunt transformate în școli moldo-ruse, dispar. Școala lor cu grafie chirilică, deschisă aici ca alternativă, are numai un singur elev în clasa întâi. Noi avem 15 elevi și am înțeles că vor mai veni, a spus Raisa Pădurean. Directorul adjunct a spus că liceul ar fi avut mai mare succes dacă ar fi avut un teren sportiv și o ospătărie.

Maria Roibu, directorul Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina a declarat că și la ei serbarea primului clopoțel a decurs fără incidente și fără ingerințe din partea forțelor neconstituționale. La eveniment au participat și niște reprezentanți ai OSCE.

În acest an, liceul a început activitatea cu un număr un pic mai mare de elevi înscriși în instituție. Mulți dintre elevi vin din școlile ruse. Cu toate acestea, liceul nu satisface cererile tututor celor care vor să se înscrie la „Alexandru cel Bun” din simplul motiv că doritorii nu cunosc limba română. În aceste cazuri Maria Roibu îi redirecționează pe elevi spre școlile rusești din dreapta Nistrului. „Părinții trebuie să înțeleagă că ei trebuie să-și aducă copiii începând cu clasa întâi, nu în clasele în gimnaziale, sau cu atât mai mult în clasele liceale. Un copil care n-a studiat limba română și istoria românilor nu poate să pretindă că poate să vină să facă studiile din clasa a zecea”, a declarat Maria Roibu. Mulți dintre părinți doresc ca copii lor să învețe limba română peste noapte, ceea ce este imposibil și înseamnă un stres mai mare pentru corpul didactic.

Totodată, astăzi au fost și încercări de intimidări. Pare-se că acestea nu au fost foarte dârze. Niște milițieni au venit la gimnaziile din satele Roghi și Corjova și i-au informat pe directorii instituțiilor că nu ar avea voie să arboreze tricolorul și să intoneze imnul Republicii Moldova, apoi, aceștia au plecat.

„Nici un careu de început de an școlar fără supravegherea miliției pentru profesorii și elevii gimnaziile din Roghi și Corjova, aflate în regiunea transnistreană. Tacticile de intimidare rămân aceleași an de an. Și astăzi, înainte de începerea careului, directorii instituțiilor au fost vizitați de către reprezentanții miliției, care „i-au informat” despre faptul că, nu au voie să arboreze drapelul sau să intoneze imnul de stat. Iar ulterior au părăsit curtea instituției”, se arată într-o postare făcută pe pagina de Facebook „Salvați școlile din Transnistria”.