Delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control a încercat să pună în discuție, la ședința Comisiei din 18 iulie, problema din jurul instalării unor posturi „grănicerești” ilegale în Zona de Securitate. Demersul a fost blocat de delegația transnistreană, transmite Biroul de Reintegrare.

Este relevant că propunerea constructivă repetată a delegației Federației Ruse de a iniția o analiză la subiect, de altfel susținută de către delegațiile Republicii Moldova, Misiunii OSCE și a Ucrainei, a fost respinsă neîntemeiat de către reprezentanții regiunii transnistrene.

Delegația noastră a atenționat că persistă riscul de escaladare a situației din motivul refuzului deja pe parcursul a circa 3 luni de a examina problema, prin prisma deciziilor existente.

De asemenea, pe durata ședinței a fost abordat subiectul legat de structurile grănicerești transnistrene, prezența cărora în Zona de Securitate este contrară prevederilor actelor de bază, acest aspect fiind exprimat și de către delegația Federației Ruse.

Dublele standarde utilizate de către delegația transnistreană la aplicarea protocoalelor au devenit evidente la audierea raportului Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 10 – 16 iulie curent cu privire la situația în Zona de Securitate,  în care a fost reflectat faptul amplasării abuzive a unei patrule mobile de „grăniceri” transnistreni în orașul Bender. Astfel, în anumite cazuri șeful militar superior din partea acesteia acceptă derularea activității observatorilor militari prin prisma protocolului nr.828, iar în cazul în care recurgerea la acesta ar conduce la afișarea încălcărilor comise conștient de către partea transnistreană, delegația respectivă refuză categoric aplicarea actului. Din cauza opunerii reprezentanților Tiraspolului, aprobarea raportului a fost amânată.

În contextul abuzurilor sistematice comise de către trupele de grăniceri transnistreni în raport cu cetățenii Republicii Moldova, delegația noastră a făcut un apel către componentele Comisiei de a amplifica eforturile în vederea eliminării oricăror restrângeri ale dreptului la circulație.