Directoarea Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, a fost stopată astăzi de „grănicerii” transnistreni și a fost somată spre un control ilegal. Acest lucru se întâmplă după ce Tiraspolul a semnat înțelegerea protocolară (Pachetul Berlin) privind funcționarea școlilor românești din regiunea transnistreană.

Eleonora Cercavschi a fost candidat din partea blocului ACUM în circumscripția uninominală nr. 47 or. Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol, în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Directoarea de la Liceul Teoretic "Ștefan cel Mare și Sfânt" or.Grigoriopol(liceu  evacuat din Grigoriopol în Doroțcaia), Eleonora Cercavschi, a fost stopată arbitrar timp de 40 de minute, în această după amiază, la postul de control din Doroţcaia de aşa-numiţii vameşi transnistreni, transmite Promo-LEX. 

„Grănicerii” au solicitat Eleonorei Cercavschi, în ciuda prezentării legitimației de profesor, să coboare din automobil, astfel încât acesta să fie verificat, directoarea a dat geamurile mașinii în jos, dar a refuzat să părăsească automobilul. La solicitate cesteia de a întocmi un proces verbal, grănicerii au zis că nu pot oferi un asemenea document. În scurt timp Eleonorei Cercavschi i-au permis să plece.

De menționat că reținerea automobilului pentru control detaliat este o măsură pe care așa numiții grăniceri o aplica foarte rar.

Subliniem că Eleonora Cercavschi, traversând de dimineață același post vamal, în drum spre teritoriul controlat, la fel a fost reținută mai mult decât de obicei.

La fel, menționăm că nu este pentru prima dată când directoarea de la Liceul Teoretic "Ștefan cel Mare și Sfânt" or.Grigoriopol este reținută, cu aproximativ un an în urmă mașina acesteia a fost confiscată pe motiv că plăcuța cu numerele de înmatriculare a mașinii pe care o conducea ar fi falsă.

Asociaţia Promo-LEX califică incidentul drept o nouă intimidare a pedagogilor școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Tiraspolul a semnat punctul din „Pachetul de la Berlin” prin care s-a angajat să nu obstrucționeze buna funcționare a școlilor românești din regiunea transnistreană. 

Amintim că Eleonora Cercavschi a fost supusă unui comportament tratament similar și în anul 2017.  Reprezentanții pretinsului post de trecere au invocat un nou regulament. Rugați să-i prezinte noul regulament, Cercavschi a fost direcționată să acceseze site-ul „serviciului vamal”. Incidentul a putut fi aplanat după ce Eleonora a sunat la Biroul de Reintegrare. Cu toate acestea, autoritatea „vamală” nu a încetat acțiunile discriminatorii. Pentru a fi lăsată să intre fără probleme, Eleonora Cercavschi trebuia să meargă în autobuzul școlar și nu în transportul propriu. Motivul acestui tratament ar fi faptul că Eleonora Cercavschi ar fi încălcat regimul de ședere în regiunea transnistreană.