Reprezentantul Rusiei în procesul de negocieri pe conflictul transnistrean, Serghei Gubarev a criticat, într-un interviu pentru TASS, modul în care decurge procesul de reglementare transnistreană, subliniind că pe mai multe subiecte, chiar dacă s-au făcut anumiți pași înainte, au urmat apoi regresiuni. Cu toate acestea, diplomatul spune că e optimist.

Gubarev a criticat faptul că nu s-a produs mai mult de un an o întrevedere în format 5+2 (Chișinău - Tiraspol, Ucraina-Rusia - garanți și mediatori, OSCE - mediator, SUA - UE - observatori), iar ultima întrevedere în format 1+1 s-a desfășurat în luna octombrie a anului trecut. Potrivit diplomatului, s-a diminuat și numărul întrevederilor la nivelul grupurilor de lucru. 

În acest context, potrivit lui Gubarev, nu pot fi soluționate chestiuni precum cauzele penale pe care separatiștii le numesc „motivate politic”. „Nu există o un progres în ceea ce ține problema importului preparatelor medicinale și a utilajului medical în Transnistria. Există probleme de ordin poștal. Deoarece înțelegerea dintre serviciile poștale ale Republicii Moldova și a Transnistriei au expirat în luna decembrie a anului trecut. Oamenii nu pot să citească scrisori și ediții periodice”, spune Gubarev. 

O altă problemă pe care o identifică diplomatul rus se referă la oferirea numerelor de înmatriculare neutre pentru vehiculele ce vor participa în trafic internațional. O înțelegere convenită în cadrul protocolului Berlin plus. Gubarev spune că șoferii care vor să primească numere neutre trebuie să aibă permis de conducere al Republicii Moldova, iar pentru asta e nevoie de pașaport moldovenesc. O asemenea abordare, spune diplomatul, scade din valoarea acestei decizii, având drept consecință diminuarea numărului de locuitori ai regiunii care s-au înregistrat pentru a obține numerele. 

„În Transnistria sunt înregistrate aproximativ 100 de mii de unități de transport. Până săptămâna trecută, au fost oferite 4.000 de numere neutre. Este clar că e un număr derizoriu. Este evident că nu fiecare șofer din Transnistria intenționează să plece peste hotarele Republicii Moldova și a Transnistriei, însă doritori sunt mai mulți de 4.000. Iarăși vedem, că ne mișcăm după principiul un pas înainte, doi pași înapoi”, a declarat Gubarev. 

Serghei Gubarev a informat cu privire la o vizită a delegației ruse în Republica Moldova care se va desfășura cel mai probabil pe 12 iulie. În cadrul acestei vizite vor fi întâlniri cu președintele Dodon, prim-ministrul Maia Sandu și cu responsabilul de Reintegrare Vasilii Șova. La Tiraspol. Se va întâlni și cu liderul separatist Vadim Krasnoselski și cu pretinsul ministru de externe Vitali Ignatiev. 

Gubarev spune că cea mai probabilă perioadă pentru convocarea unei întrevederi în format 5+2 este toamna acestui an. Diplomatul a concluzionat că este optimist cu privire la dinamica pe Transnistria.