Delegația Chișinăului la Comisia Unificată de Control a denunțat acțiunile sistematice ale Tiraspolului în direcția instituirii unei frontiere propriu-zise în Zona de Securitate.

În această privință, delegația Republicii Moldova a prezentat o declarație adresată părților, prin care atrage atenția asupra abuzurilor comise de entitățile regiunii transnistrene, abuzuri ce s-au intensificat în ultima perioadă și împiedică libera circulație a cetățenilor în Zona de Securitate. În document se atrage atenția asupra creșterii numărului de posturi fixe de grăniceri, de edificarea unor terminale și puncte de trecere complexe, de frecvența cazurilor de amplasare a posturilor mobile de grăniceri, suplimentarea numărului de colaboratori ai structurilor prezente punctele de trecere.

Încălcările comise la postul de lângă localitatea Pohrebea au fost sesizate de către delegația noastră și la ședințele din 23 și 30 mai. Atunci, delegația Federației Ruse și cea a regiunii transnistrene au refuzat includerea subiectului în ordinea de zi, solicitând inspectarea locului de către observatorii militari.

Respectiv, șeful militar superior al Forțelor Mixte de Pacificare din partea Republicii Moldova, la data de 1 iunie și ulterior, la 4 iunie, a intervenit în cadrul ședinței CUC cu propunerea ca grupul de observatori să se deplaseze pentru a documenta cazul prin prisma prevederilor protocolului ședinței extraordinare din 16 februarie 2012. Partea transnistreană a invocat, însă, diverse motive pentru a bloca, de fiecare dată, demersul părții moldovenești. În consecință, ieșirea observatorilor militari pentru fixarea încălcării la postul de referință nu s-a realizat.