Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a salutat decizia Guvernului Republicii Moldova de a adopta documentul întitulat: "Instrucțiuni privind certificarea faptelor de stare civilă produse și consemnate în localitățile din stînga Nistrului și în municipiul Bender ".

„Prin adoptarea acestei decizii, Guvernul protejează drepturile omului în raport cu persoanele care locuiesc în Transnistria. Eu apreciez înalt acest pas important,” a spus Neukirch.

Instrucțiunile adoptate la 29 mai, vor simplifica procedura de recunoaștere și înregistrare a căsătoriilor, divorțurilor, nașterilor și deceselor consemnate în Transnistria. Șeful Misiunii a subliniat că noile proceduri vor contribui la îmbunătățirea accesului persoanelor la educație, asistență medicală și alte servicii vitale de bază și a reamintit că importanța recunoașterii legitimității aranjamentelor juridice, cum ar fi faptele de stare civilă, a fost subliniată în mai multe hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

”În cursul ultimelor săptămâni, Chișinăul și Tiraspolul au dat dovadă de leadership prin luarea deciziilor care au îmbunătățit situația oamenilor. Sunt convins că această măsură va consolida în continuare încrederea obținută în ultimii ani în procesul de reglementare transnistreană”, a spus Neukirch.

Părțile discută în mod regulat problemele legate de starea civilă și documentarea populației în cadrul grupurilor tematice de lucru ale experților, care rămân a fi o platformă viabilă pentru dialog în procesul de reglementare transnistreană.