Agenția rusească de știri, TASS, a publicat un amplu material propagandistic în care Federația Rusă este prezentată ca pacificator în conflictul ruso-moldovenesc de pe Nistru.

Potrivit autorului, toate conflictele din spațiul post-sovietic au izbucnit urmare a destrămării URSS-ului. Acest lucru s-a întâmplat și în vara anului 1992, în Transnistria, scrie autorul, când „câteva sute de soldați și ofițeri ruși au salvat Moldova de un război civil la scară înaltă”. Grupul Operativ al Trupelor Ruse, adică contingentul rus din Transnistria, este prezentat ca o misiune de pacificare datorită căreia, de 27 de ani, dăinuie pacea în regiune.

Articolul prezintă problema Basarabiei din perspectiva propagandei ruse. În special, autorul amintește de faptul că în 1812 Rusia pretindea la întregul Principat al Moldovei, și doar iminența războiului cu Napoleon a zădărnicit aceste planuri ale lui Aleksandr I. De atunci, poporul moldovenesc, spune autorul, a ajuns să fie divizat în două state.

„În anul 1918, România a profitat de turbulențele revoluționare și a introdus armata în Basarabia, după care legislativul creat la Chișinău, Sfatul Țării, a votat pentru unirea cu statul vecin”, se menționează în articol.

Apoi se vorbește despre rolul Moscovei în înăbușirea războiului ruso-moldovenesc de pe Nistru.  

„Oprirea războiului fratricid a fost posibilă după intervenția Armatei a 14-a din Rusia care staționa atunci în regiune, și care a fost condusă de generalul Aleksandr Lebed venit de urgență de la Moscova. Generalul mi-a spus personal că succesul operațiunii s-a datorat faptului că două treimi din ofițeri au fost originari din Transnistria și Moldova”, se menționează în articol.

Autorul mai argumentează pe final că din moment ce Rusia a ieșit din Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa convenit la Summitul OSCE din 1999 unde s-a decis și evacuarea contingentului rus din Republica Moldova, a căzut și necesitatea acestei evacuări.

Pe final, logica autorului se pliază pe argumentele separatiștilor, acelea că GOTR ar asigura buna funcționare a forțelor de pacificare rusești din regiune și că ar asigura paza depozitului militar de la Cobasna. Mai mult, deoarece Ucraina nu permite tranzitarea teritoriului său de către militarii ruși, contingentul GOTR este format din cetățeni ai Federației Ruse din Transnistria. În acest sens, evacuarea contingentului ar însemna plecarea câtorva ofițeri tot cu atributele militare, iar militarii GOTR vor rămâne în regiune și vor fi gata în orice moment să ia armele în mâini pentru a apăra Transnistria.