Delegația Chișinăului la Comisia Unificată de Control a făcut un demers adresat reprezentanților OSCE, Federației Ruse și Ucrainei, prin care a condamnat acțiunile provocatoare ale Tiraspolului în raport cu o delegație a Biroului de Reintegrare care a vizitat în ziua de 14 mai școlile românești din stânga Nistrului.

Solicitarea a fost întocmită drept urmare a unui abuz comis de către structurile neconstituționale din stânga Nistrului în privința reprezentanților Biroului Politici de Reintegrare. Astfel, funcționarii instituției, deplasându-se la data de 14 mai într-o vizită de lucru la școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, au fost stopați de către așa-numiții grăniceri transnistreni la postul din orașul Dubăsari, fiindu-le aplicate procedurile similare ca și în cazul cetățenilor străini, cu limitarea „termenului de ședere”.  

De menționat că despre faptul deplasării membrilor grupului a fost înștiințată în prealabil structura transnistreană responsabilă de dialogul între părți.

Aceste acțiuni ale separatiștilor sunt revoltătoare îndeosebi în contextul în care Chișinăul s-a conformat cerinței unilaterale și ilegale a Tiraspolului de a prezenta toată informația despre delegație: numele și prenumele membrilor delegației, numerele de înmatriculare ale automobilelor și scopul vizitelor de lucru. Aceste informații au fost oferite reprezentantului Tiraspolului în procesul de negocieri Vitali Ignatiev.

Mai mult, în demers se menționează că Chișinăul nu întreprinde aceleași măsuri restrictive față de reprezentanții așa-numitei administrații de la Tiraspol și nici față de locuitorii simpli din stânga Nistrului.