Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a comentat renunțarea la decretele care vizează satul Varnița. Ignatiev spune că locuitorii din Varnița nu vor mai fi nevoiți să meargă în localitatea Proteagailovka, municipiul Bender, pentru obține acte și pentru a soluționa problemele de ordin uzual. Totodată, spune Ignatiev, conform așa-zisei constituții a Transnistriei, Varnița rămâne parte a regiunii nerecunoscute.

„Potrivit constituției, Varnița este o parte indispensabilă a Transnistriei. Și, respectiv, interesele oamenilor în cadrul activității administrativ-casnice vor fi asigurate în mod corespunzător”, a declarat Vitali Ignatiev.

Pretinsul ministru de externe a declarat că locuitorii din satul Varnița vor achita în continuare utilitățile în orașul Bender. Menționăm că localitatea Varnița este aprovizionată cu utilități din regiunea transnistreană: gaze naturale; electricitate și apă potabilă.  

Krasnoselski și-a anulat pretinsul decret din 25 ianuarie 2019 printr-o altă decizie semnată la 13 mai.

„Luni, am informat toți participanții la procesul de negocieri că nu mai există necesitate ca această decizie a autorităților Transnistriei să rămână în vigoare, pentru că din punct de vedere tehnic, nu mai există necesitatea ca cetățenii Transnistriei care locuiesc în Varnița să fie deserviți de către administrația satului Proteagailovka. În unele mass-media observăm o interpretare incorectă a acestei decizii”, a comentat pretinsul ministru de externe de la Tiraspol.  

Menționăm că la nivelul experților decizia Tiraspolului a avut mai multe abordări. Unii au spus că Tiraspolul a gândit din timp acest pas pentru a cere Chișinăului anumite concesii în procesul negocierilor. Alții au spus că Tiraspolului îi este indiferent de poziția Chișinăului pe acest subiect și că cedarea a venit la insistența reprezentantului special al OSCE pe Transnistria, Franci Frattini.